《魔瞳》一次換眼,讓我變成魔鬼(最終章The Final Chapter)

374 回覆
61 Like 4 Dislike

他們三個的故事,每一次皆有所不同。

有時候,其中一個會來到我面前;有時候,他們會互相鬥爭至三人盡亡;但又有些時候,他們經過千百年的愛恨,最終達成某種和諧,融合相處。

只是這些結果,都與我的處景毫無相連,難以給我對起點有任何啟示。

因此,我轉而希望這些宇宙中,能產生一個接近我、甚至是取代我的存在。

曾經有一個宇宙,他和我的複製體合力,來到『天國』想對抗我,可是他們兩者合起來的力量,依舊是微不足道。

自此,我便開始調整難度,唯有試煉越多,最終來到我面前的一個,力量才會越大。

唔容易適當嘅發洩都係需要
男b=路西法 女b=夏娃 唯一=亞當
應該係?

男b = 慾望, 魔鬼都係靠慾望為生
女b = 夏娃, 幫人回血
唯一=亞當, 神按照自己的模樣做了始人
煉蠱咁
今晚梳一梳好忙
但係亞當又搞上左夏娃
果種愛本身 我諗應該係算慾望 = 男b
"媽啊我好亂.meme"

轉換講即係竟然係天上唯一有想搞野的念頭
先莉莉絲 再夏娃

再因男b = 亞當 而 天上唯一只可 = 求知/求變 = 蛇

定係仲有更好的解法
ABC & 123 = 應該6個答案?
天上唯一的「話」雖多,但在我腦海中浮現只是一瞬閃過之事。

衪沉默以後,我久久不能說話,因為我從沒想過,「真相」會是如此震憾!

我好不容易鎮定下來,問道:「所以⋯⋯夏娃其實是生命樹的複製體,亞當是智慧樹的複製體,而路斯化⋯⋯」

『是我的複製體。』

「路斯化一直擁有『最接近神的天使』,其意思不單是因為本來與你最為親近,而是⋯⋯生理上與你最為相似?」

『不錯。我一直在期待,能夠取代我的我。』

天上唯一的答案,令我頓時明白,為甚麼即使一直被『獸』的外殼抑制,路斯化或我的力量,卻仍能一直提昇。

原因,就是我們,皆擁有天上唯一的血脈。

「你驅逐亞當夏娃下凡、摘下魔鬼們的永生資格,不是出於他們違抗你命令的懲罰?」

『那是實驗的前設。或者換一個詞語,試煉。根據過往經驗,初出生的你們,難以對我造成威脅,頂多,就是將我其中一隻眼睛打下來,卻不可能將我取代。』
真係 全部野都係天上唯一plan既劇本
撒旦唔拜始人被困樹上》收服萬蛇變勁〉打爆上帝眼被貶落地球》瀕死但都死唔去比人救返〉比人推返上做魔鬼之首》不停再諗計加強….直到諾仔打到上去天上唯一面前
『唯有不斷經歷苦難,方有資格在此刻,與我對話。不過,反抗是我的本性。在有些宇宙,他與她會不受誘惑,甘願遵守我訂的規則,直至永遠,但是每一個宇宙裡那個我的複製體,都必定會違抗我的旨意。當然,那是我所樂見的。』

「所以你是故意放棄『審判』?」

「不是。我的複製體確是能夠抵抗『審判』,因為那本來就是屬於他們與生俱來的其中一股力量,如同所有由我身體化成的神器,他們運用起來,比任何創造物都更快上手。但當我藉著失去『審判』時封忍複製體不斷增生的力量後,我卻是故意留手。若單純憤怒,我為何要大費周章遺棄三個複製體?在所有背叛者被制伏後,我為甚麼不直接改寫他們的記憶?這可是薩麥爾也能輕易做到的事。為甚麼我並非一開始便讓天使傾巢而出?而是由一到十,由十到千,再由千到十四萬四千,分批派到人間?由始至終,我只是希望能鍛煉出一頭、真正強大的獸。』
好癲
每個宇宙既撒旦都背負著 審判
但天上唯一得一個
咁有幾多隻右眼bug 左出黎
平行宇宙黎,每次都係嗰一隻
不過兩邊眼窩,一邊係亞當夏蛙,一邊係審判,即係天上惟一而家無眼嘅?
打完收返?
我估係
天上惟一唔係一次過整幾百個宇宙,而係整完一個,等嗰個世界嘅撒旦黎同佢打,撒旦再輸就del save 再整過個
公廁眼
咁龐拿個隻呢?!
既然係眼 有冇得用追憶之瞳睇返以前咁多代人既記憶
龐拿隻審判應該喺佢個宇宙
過嚟Earth-666 應該得佢嘅意識同武藝,無其他法寶
大家都無壽者相,係諗唔明beyond the time者係點睇過去與未來。

對dormammu 嚟講,可能666個宇宙都係同一時間發生。所以先知第666個撒旦有能力殺咗佢
但呢度嘅天上惟一係吸收左某個宇宙嘅失敗再調整難度,望落去似係線性時間
佢應該係爆咗好多個世界出嚟 好似一堆波子咁
但係創造分身係逐個逐個世界嚟 a世界唔得 b世界再玩過
如果唔係 咪會同時有兩個或以上撒旦走嚟搵佢隻抽
係呀,所以我先理解由Earth-1 去到而家Earth-666 係線性時間
因為每次創世,必然會有亞當夏娃同撒旦呢三個角色
如果啲世界係同時存在,就會出現你講嘅情況,龐拿亦都唔會轉生黎到Earth-666

同埋由於天上惟一對任何世界作出觀察或者介入都會滅世,即係話如果666 個世界同時運行的話,其中一個世界出現問題,佢都唔可以喺其他世界作出調整
其實天上唯一做左成千上萬個世界,龐拿既出現證實666次複制實驗果度起碼做左666個世界

但複制前既唔同事件唔同既分枝一樣做左好多個唔同世界出黎,例如撒旦一落地球死左,地球人類比魔鬼玩晒最後魔鬼都死晒…..

甚至可能有100條世界線會行到複制撒旦條線,淨係呢度都有666x100個世界誕生左
保重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞