覺唔覺博奕論好撚垃圾?

336 回覆
24 Like 246 Dislike
博弈論解釋咗點解有國家D車靠左,有D靠右啦
matching game

點解?

其實我讀econ, 都覺得好多野自圓其說咁,成日覺得d經濟學家為達到咁既conclusion而定某d assumption咁

睇左咁多頁,你呢句真係rational 過啲成日講人係rational 既經濟理論
我睇呢個post 最多唔係睇到如何辯證
而係一班叫相信既人同不信既人互屌
有啲似去張學友演唱會大叫我愛黎明咁既feel

點解?

其實我讀econ, 都覺得好多野自圓其說咁,成日覺得d經濟學家為達到咁既conclusion而定某d assumption咁

睇左咁多頁,你呢句真係rational 過啲成日講人係rational 既經濟理論

幾年前top 20 既Quant Econ grad
完全認同有一樓話數理化左既game theory 完全走火入魔
笑撚死咩
我本人無話過要學咩博奕論
只係你地口口聲聲
話我提出既野唔係博奕論
咁麻煩你自己提供番咩係博奕論
一尾係到講話人地咩都唔識呀點點點
又唔講下自己認識既博奕論係點
即係淨係得個屌字
原來各位精通博奕論既只係去到呢個程度

點解?

無錯
口口聲聲講撚到博奕論點點點
拎黎分析下點解我開呢個post囉
博奕論有實驗架,都係人類行為Build up,只係一套分析對策既方法,有咩問題要反
樓主一語道破咗70幾年既研究成果
我覺得樓主唔應該係連登咁細個地方發表你既偉論
你應該俾班經濟學家知道佢地做既野有幾on9
樓主咁做可以一舉成為歷史偉人

點解?

其實唔少學者同屌過好多經濟理論嘅用處
你睇2008年,無幾多人可以forecast到金融海嘯黎到,但事後又講到經濟爆煲幾理所當然
堆央行玩monetary policy玩左咁耐,實際效果係點佢地自己都未必有把握

連政治同哲學方面都有用嘅嘢
點有用?

Rousseau's political philosophy

google 完唔係幾明
有冇簡短少少黎聽下?

唔使識呢d
Game of chicken你學到d乜
有乜現實生活既應用?
佢如何幫你制定策略? 講來聽下

咁我一樓個例子
你學到D乜
有乜現實生活既應用?
佢如何幫你制定策略? 講來聽下

全球暖化已經係一個例子啦
每個人為左自己利益去開冷氣
咁個臭氧層咪有事lo(整體未能得益)

咁如果要大家合作
個策略咪揾substitute(例:水冷機)令大家開少d冷氣, 從而move away from 原來既策略

有乜用﹖
就係無「博奕論」個名字,你都諗到要點做。
而「博奕論」又唔可以改變人思想。

咁你話,呀,咁整條法律出黎唔比人開冷氣咪得囉。
咁,同有無「博奕論」有乜關係呢﹖

係人都會做,係人都會咁諗架播。

樓主無講錯播,只係一個「阿媽係女人」既論說。
無新野比到個社會。
只係一個先有利益鬥爭,後有決策。
咁個「博奕論」存唔存在,都係咁有利益鬥爭,後有決策架喇

'就係無「博奕論」個名字,你都諗到要點做。
而「博奕論」又唔可以改變人思想。'

你試吓唔Google,或出去問過路人

拍賣嗰成交價點定先最有效率

個個都答啱你堆鳩噏先成立

其他廢話屌都哂氣

係囉 auction點set先maximize profit呀
點set先可以maximize profit又efficient呀
答我地啦柒頭 係咪呀媽係女人呀

依加係你要論證博奕論有用喎
我依加同你講
auction點set先maximize profit呀
點set先可以maximize profit又efficient呀
我唔可以比到一個 100%岩既答案你
咁會唔會代表博奕論唔係垃圾?
我依加鳩作一個 FUCK THEORY 叫屌老母論
你唔洗知佢係咩黎
我問你
auction點set先maximize profit呀
你答唔到= 屌老母論唔係垃圾
樓上有九成人既回應就係
GAME THEORY係XXX XXX都有用 樓主衝出黎柒
用? 點撚樣用? 邊撚到用?
我依加話屌老母論係
你平時柯撚緊屎都有用緊
但我唔講點用緊 吹咩 你唔知你就係ON9仔
樓上成班廢柴衝出黎柒
其實講撚左成9頁
屌那聲 喂你地知唔知GAME THEORY 係乜柒黎嫁
定係成班係到唔識扮識
我呢D真正知GAME THEORY 係咩黎既人見到真係笑而不語
樓上有九成人既回應就係
我依加話屌老母論係
你平時柯撚緊屎都有用緊
樓上成班廢柴衝出黎柒
其實講撚左成9頁
定係成班係到唔識扮識
我呢D真正知GAME THEORY 係咩黎既人見到真係笑而不語

自己google啦 我依加話你條撚都係無用呀
咁你係咪要prove俾我睇你條撚有用?
Prove既時候仲要prove埋個條真係你條撚添

用戇鳩仔討論真係好難 我放棄喇 你繼續戇鳩
想學野 推

點解?

樓主個argument係game theory解釋到呀媽係女人
所以game theory解釋到既只有呀媽係女人
本身個logic已經錯
依加有人提供埋example指game theory解釋到非呀媽係女人既理論
咁已經收左樓主皮啦
仲想點
完全認同有一樓話數理化左既game theory 完全走火入魔

你ug grad?
利伸top econ school phd
學校有近年econ nobel prize winner做有關game theory野
利伸background有用咩
樓上有九成人既回應就係
我依加話屌老母論係
你平時柯撚緊屎都有用緊
樓上成班廢柴衝出黎柒
其實講撚左成9頁
定係成班係到唔識扮識

講咁撚多野就係叫人自己google
自己就連d理論都講唔出

你ug grad?
學校有近年econ nobel prize winner做有關game theory野

我中三畢業都夠撚你地班game theory 大師啦
樓上有九成人既回應就係
我依加話屌老母論係
你平時柯撚緊屎都有用緊
樓上成班廢柴衝出黎柒
其實講撚左成9頁
定係成班係到唔識扮識

自己就連d理論都講唔出

你條撚是咪真係無用
連回應都唔回應

你ug grad?

我中三畢業都夠撚你地班game theory 大師啦

其實我都係幼稚園畢業
未出世就識game theory
樓豬激死人啦 唔講咁多 即刻博奕
樓上有九成人既回應就係
我依加話屌老母論係
你平時柯撚緊屎都有用緊
樓上成班廢柴衝出黎柒
其實講撚左成9頁
定係成班係到唔識扮識

好威 咁都知
咁即係咩黎
唔好答我垃圾
博奕論係數學其中一個分支
有學識到可以prove 到樓主要求嘅野嘅人根本唔會浪費時間喺度同樓主嘈
你唔好喺度問埋量子力學有咩用再叫人詳細由基本開始解比你??

我宣佈呢場辯論樓主勝出
有學識到可以prove 到樓主要求嘅野嘅人根本唔會浪費時間喺度同樓主嘈

我宣佈呢場辯論樓主勝出

你啱 恭喜樓主
樓上有九成人既回應就係
我依加話屌老母論係
你平時柯撚緊屎都有用緊
樓上成班廢柴衝出黎柒
其實講撚左成9頁
定係成班係到唔識扮識

自己就連d理論都講唔出

你條撚是咪真係無用
連回應都唔回應

我條撚有用嫁
你個條有冇?

我宣佈呢場辯論樓主勝出

多謝支持
唔接受訪問 唔拎獎 唔入mensa
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞