覺唔覺博奕論好撚垃圾?

336 回覆
24 Like 246 Dislike
博奕論觀察唔到,驗證唔到,點推論出一個可被推翻既 implication啊

The most important assumption of game is to find outcome
Game theory has one assumption:
The person involved in game are rational

Therefore, it is no doubt for the explanation power of game theory.

如果Game theory 冇explanation power
咁我都唔會承認 Constraints change, cost change , human behavior change呢堆野有用
prisoners dilama 除咗 econ 連政治同哲學方面都有用嘅嘢俾你一段嘢批為垃圾
樓主我真係好佩服你

有咩用?
覺唔覺批評其他人唔關心政治/時事既人好撚ON9 https://lihkg.com/thread/363050/page/1?ref=ios - 分享自 LIHKG 討論區
回未呀OP
走場不要得

順手回埋le部分
原文
無立場=港豬 係定義
好似叫黑人NIGGER一樣
前因後果
不當類比
NIGGER=負面+黑人 黑人=黑人
但黑人一定=NIGGER NIGGER都一定=黑人
故此 黑人=黑人 NIGGER=黑人
所以無問題
你要PROOF 到無立場=負面 咪比你話無立場=港豬囉
港豬=無立場 但無立場唔一定係港豬

黑人=NIGGER 係視乎講個個人咩心態
黑人係任何時候都可以=NIGGER
就好似 智力低於80 你可以話佢傻仔(負面)/智能障礙(中性)
有主觀情感 呢個答案滿唔滿足到你
無立場係咪任何時候都係負面?

黑人(事實)=NIGGER(事實+負面)
智力低於80(事實)=傻仔(事實+負面)/智能障礙(事實+中性)

無立場(事實)=港豬(事實+負面)
以上三者均是係事實=事實+觀感
而例子1,2均係由洗手兄提出同接受

而係以如此邏輯之下
洗手兄不斷要在下回答"無立場係咪任何時候都係負面"
一點可見 洗手兄本末倒置
將 負面 定性為 無立場=港豬
嘅必要條件 而非 港豬嘅附加觀感

Long story short
If
無立場係任何時候都係負面 先可以話係港豬

黑人係任何時候都係負面 先可以話係Nigger

智力低於80係任何時候都係負面 先可以話係傻仔

智力低於80係任何時候都係中性 先可以話係智能障礙

不過洗手兄又話
就好似 智力低於80 你可以話佢傻仔(負面)/智能障礙(中性)

所以無立場係咪任何時候都係負面 同無立場=港豬
係完全irrelevant
prisoners dilama 除咗 econ 連政治同哲學方面都有用嘅嘢俾你一段嘢批為垃圾
樓主我真係好佩服你

有咩用?

如何透過合作走出Prisoner dilemma呀on9
樓主我真係好佩服你

有咩用?

喺日常生活用唔到唔等於冇用
即使係冇用都唔等於垃圾
樓主我真係好佩服你

有咩用?

如何透過合作走出Prisoner dilemma呀on9

我唔知呀
樓主我真係好佩服你

有咩用?

即使係冇用都唔等於垃圾

用到
樓主我真係好佩服你

有咩用?

即使係冇用都唔等於垃圾

連政治同哲學方面都有用嘅嘢
點有用?
樓主我真係好佩服你

有咩用?

即使係冇用都唔等於垃圾

點有用?

Rousseau's political philosophy
樓主我真係好佩服你

有咩用?

即使係冇用都唔等於垃圾

點有用?

Rousseau's political philosophy

google 完唔係幾明
有冇簡短少少黎聽下?
I have not seen, in all my life, a single example where a game theorist could give advice, based on the theory, which was more useful than that of the layman.
係咪張五常所講嘅象牙塔

auction規則個啲上至政府賣地下至拍賣收藏品啲規則全部都game theorist諗

其實我都有興趣知道發明game theory前後嘅auction規則到底有幾大變化
如果有人搵到依方面嘅資料應該會有說服力得多
樓主我真係好佩服你

有咩用?

即使係冇用都唔等於垃圾

點有用?

有冇簡短少少黎聽下?

唔使識呢d
Game of chicken你學到d乜
有乜現實生活既應用?
佢如何幫你制定策略? 講來聽下
唔撚識就斷言話冇用
同你講點有用就唔撚google係度叫人解

實用例子
Auction點樣係最有效,已經係game theory 範圍
再唔係Google Thomas schelling
Game theory 大家,攞過noble price
用game theory 做美國總統顧問處理各種社會經濟政治問題
出過幾本書講點用game theory處理實際問題
The first major work in the field (Theory of Games and Economic Behavior) was published in 1944, and that same year Allied forces used the principles of game theory to construct a search pattern for German submarines in the Straits of Malacca.
樓主我真係好佩服你

有咩用?

即使係冇用都唔等於垃圾

點有用?

有冇簡短少少黎聽下?

唔使識呢d
有乜現實生活既應用?

咁我一樓個例子
你學到D乜
有乜現實生活既應用?
I have not seen, in all my life, a single example where a game theorist could give advice, based on the theory, which was more useful than that of the layman.
係咪張五常所講嘅象牙塔

auction規則個啲上至政府賣地下至拍賣收藏品啲規則全部都game theorist諗

其實我都有興趣知道發明game theory前後嘅auction規則到底有幾大變化

即係我作為樓主覺得
係到講左五頁
我希望各位覺得博奕論唔係垃圾既
可以比少少實際D既野黎聽下
唔係就咁彈個理論出黎要我自己諗
我就係睇完之後覺得佢只係純粹有舊野去講一樣野
就好似你呀媽係女人 叫做THEORY OF 老母咁
咁請問佢點影響我日常生活 點樣應用係唔同各方面
就我手上有既資源 例如呢個The game of chicken
我就咁睇完佢維基中文版..我睇完就係..哦...咁點?
我都可以鳩作一個 The game of dragon
愈慢既就愈可以笑人唔夠保守 最後大家都好保守 大家都好撚慢 一齊過唔到終點
theory of 電話
大家用電話既時候其實講野好撚大聲
咁如果兩個人一齊講電話 就會愈黎愈大聲
結果就 咩大家都無得益個類
咁我依加又係咪一個 game theorist
都係個句 唔接受訪問 唔拎獎 唔參加咩高智商協會
樓主我真係好佩服你

有咩用?

即使係冇用都唔等於垃圾

點有用?

有冇簡短少少黎聽下?

唔使識呢d
有乜現實生活既應用?

咁我一樓個例子
你學到D乜
有乜現實生活既應用?

全球暖化已經係一個例子啦
每個人為左自己利益去開冷氣
咁個臭氧層咪有事lo(整體未能得益)

咁如果要大家合作
個策略咪揾substitute(例:水冷機)令大家開少d冷氣, 從而move away from 原來既策略
theory of 電話
大家用電話既時候其實講野好撚大聲
咁如果兩個人一齊講電話 就會愈黎愈大聲
結果就 咩大家都無得益個類
咁我依加又係咪一個 game theorist
都係個句 唔接受訪問 唔拎獎 唔參加咩高智商協會

This is the concept of negative externality
係咪張五常所講嘅象牙塔

即係我作為樓主覺得
係到講左五頁
就我手上有既資源 例如呢個The game of chicken
愈慢既就愈可以笑人唔夠保守 最後大家都好保守 大家都好撚慢 一齊過唔到終點

你只係由一個 prisoner's dilemma 就話博奕論冇用
你有冇先去了解博奕論其他野先?

我冇學過博奕論
只係想入嚟見識吓
見你淨係話你唔識你唔明
除咗你對 prisoner‘s dilemma 嘅見解,你都冇講吓成個博奕論點冇用

人地講咗其他 theory 出嚟
講埋用喺邊
你一句唔明就當覆咗人
咁點討論落去
係咪張五常所講嘅象牙塔

即係我作為樓主覺得
係到講左五頁

你只係由一個 prisoner's dilemma 就話博奕論冇用
你有冇先去了解博奕論其他野先?

我冇學過博奕論
只係想入嚟見識吓
見你淨係話你唔識你唔明
除咗你對 prisoner‘s dilemma 嘅見解,你都冇講吓成個博奕論點冇用

人地講咗其他 theory 出嚟
講埋用喺邊
你一句唔明就當覆咗人
咁點討論落去

打個例子
咁樓上話 game theory影響左拍賣業
我覺得係一個好有力既證明去證明佢唔係垃圾
但係how? 講又唔講 我係佢心中條蟲?
咁我預期佢講完影響左 會講點影響
以前依加既對比等等
咁我真係唔明 有咩問題先
你地成堆智者 係到好似好專業咁 咁我希望你地解釋得詳盡少少
我依加對於game theory 既印象只係
你去百佳買野 諗緊買可樂定七喜
之後你見七喜平d 買左七喜 就叫 theory of 七喜咁
有冇講博弈論的好書。自問見識淺薄,唔想爲diu 而 diu
樓主覺得博奕論係乜野?
樓主覺得博奕論係乜野?

博弈論考慮遊戲中的個體的預測行為和實際行為,並研究它們的優化策略
from wiki
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞