覺唔覺博奕論好撚垃圾?

336 回覆
24 Like 246 Dislike
成九版都解釋唔到點解日常生活用唔到=垃圾
成九版都解釋唔到點解日常生活用唔到=垃圾

咁講nuclear physic都冇用
prisoner dilemma都好意思拎出講,ug intro 級以為自己係john Nash

問下自己讀左calculus multivariable calculus先啦
prisoner dilemma都好意思拎出講,ug intro 級以為自己係john Nash

問下自己讀左calculus multivariable calculus先啦

calculus multivariable calculus都好意思拎出黎講
真係人唔笑狗都吠

你唔係仲係度7下話
樓主好勁
兩句就KO咗諾貝爾得獎理論

你唔係仲係度7下話

你?
樓主條傻閪都好撚垃圾。
prisoners dilama 除咗 econ 連政治同哲學方面都有用嘅嘢俾你一段嘢批為垃圾
樓主我真係好佩服你

有咩用?

喺日常生活用唔到唔等於冇用
即使係冇用都唔等於垃圾

連政治同哲學方面都有用嘅嘢
點有用?

Rousseau's political philosophy

google 完唔係幾明
有冇簡短少少黎聽下?

唔使識呢d
Game of chicken你學到d乜
有乜現實生活既應用?
佢如何幫你制定策略? 講來聽下

咁我一樓個例子
你學到D乜
有乜現實生活既應用?

全球暖化已經係一個例子啦
每個人為左自己利益去開冷氣
咁個臭氧層咪有事lo(整體未能得益)

咁如果要大家合作
個策略咪揾substitute(例:水冷機)令大家開少d冷氣, 從而move away from 原來既策略

呢d eg真係阿媽係女人
prisoners dilama 除咗 econ 連政治同哲學方面都有用嘅嘢俾你一段嘢批為垃圾
樓主我真係好佩服你

有咩用?

喺日常生活用唔到唔等於冇用
即使係冇用都唔等於垃圾

連政治同哲學方面都有用嘅嘢
點有用?

Rousseau's political philosophy

google 完唔係幾明
有冇簡短少少黎聽下?

唔使識呢d
Game of chicken你學到d乜
有乜現實生活既應用?

咁我一樓個例子
你學到D乜
有乜現實生活既應用?

全球暖化已經係一個例子啦
每個人為左自己利益去開冷氣
咁個臭氧層咪有事lo(整體未能得益)

咁如果要大家合作
個策略咪揾substitute(例:水冷機)令大家開少d冷氣, 從而move away from 原來既策略

呢d eg真係阿媽係女人

咁講bargaining 每個回合大家合計profit少左
果堆野樓主邊度明
精神病
有冇巴打絲打試用三段論證明樓主係超越正常人類
樓豬其實就咁問下點apply去日常生活咪得,點解要咁偏激屌左先?

D語氣仲要成個小學雞咁,煩到仆街
I have not seen, in all my life, a single example where a game theorist could give advice, based on the theory, which was more useful than that of the layman.
係咪張五常所講嘅象牙塔

auction規則個啲上至政府賣地下至拍賣收藏品啲規則全部都game theorist諗

其實不如唔好罵戰
正正經經討論返game theory點樣影響auction的規則啦
我真心想知game theorist對政府、收藏品的拍賣規則有咩影響
I have not seen, in all my life, a single example where a game theorist could give advice, based on the theory, which was more useful than that of the layman.
係咪張五常所講嘅象牙塔

auction規則個啲上至政府賣地下至拍賣收藏品啲規則全部都game theorist諗

其實不如唔好罵戰
正正經經討論返game theory點樣影響auction的規則啦
我真心想知game theorist對政府、收藏品的拍賣規則有咩影響

第二高價拍賣(Given: 5條友, 大家將出價放入信封, 而買家之間可以互相溝通)
如果被拍賣既係一個蛋糕(divisible)
咁大家係咪可以合作
4條友出低於market price
1條友出高於market price
然後出最高價果條支咪可以以低於市價買到個蛋糕
咁拍賣行咪蝕到PK

用邊種拍賣方式其實係咪要取決物品性質????

真心唔識,求解
係咪張五常所講嘅象牙塔

其實不如唔好罵戰

第二高價拍賣(Given: 5條友, 大家將出價放入信封, 而買家之間可以互相溝通)
咁大家係咪可以合作
咁拍賣行咪蝕到PK

真心唔識,求解

呢個做法與現實情況相符?
係咪張五常所講嘅象牙塔

其實不如唔好罵戰

咁大家係咪可以合作

咁拍賣行咪蝕到PK

真心唔識,求解

你講乜鳩呀
樓豬其實就咁問下點apply去日常生活咪得,點解要咁偏激屌左先?

D語氣仲要成個小學雞咁,煩到仆街

食完飯認真回下
樓上班game theory 大師既通病
1.理據不足
指出樓主所屌既gane theory唔係game theory
但就懶神秘永遠都唔講game theory係咩黎
簡單d黎講即係無證無據鳩up
2.邏輯混亂
不停咁指出game theory有乜用係邊到用
例如樓上幾樓有條友話係咩哲學政治拍賣有用
但邊撚到用?點用?用左有咩成效?
就隻字不提
簡單d黎講就好似同班基督徒講佛經咁
有人屌你全能既主
就話你識條春 全能既主連你呼吸都有用
3.on9
淨係係咁loop話樓主連xxxxx都唔識
學人講game theory
下次屌柒中國係咪要背晒中史同全國政要先屌得?
係咪張五常所講嘅象牙塔

其實不如唔好罵戰

咁大家係咪可以合作

咁拍賣行咪蝕到PK

真心唔識,求解

你講乜鳩呀

第二高價拍賣
係咪張五常所講嘅象牙塔

其實不如唔好罵戰

咁大家係咪可以合作

咁拍賣行咪蝕到PK

真心唔識,求解

你講乜鳩呀

第二高價拍賣

有得溝通
其他4個唔玩 淨係比一個人用一毫子買都得啦
基本上係呢個post我淨係睇到班iq題大師
係咪張五常所講嘅象牙塔

其實不如唔好罵戰

咁大家係咪可以合作
咁拍賣行咪蝕到PK

真心唔識,求解

呢個做法與現實情況相符?

正確d講應該係
有finite number buyers既話第二高價拍賣係現實仲存唔存在
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Vickrey_auction
但係未有game theory果陣已經有人用緊Second-price sealed-bid auctions (Vickrey auctions)
咁仲可唔可以話啲auction rule係game theorist制定
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Vickrey_auction
但係未有game theory果陣已經有人用緊Second-price sealed-bid auctions (Vickrey auctions)
咁仲可唔可以話啲auction rule係game theorist制定

小心班友咬你話WIKI唔可信呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞