HK Express調位風波|還原事件始未事主親解釋:我唔係怪獸家長

422 回覆
33 Like 203 Dislike
你問鄭氏啦
俾左錢都唔可以一齊坐,你M底?
好多人一直都係屌緊express啫老實
好多人俾第一個fb post先入為主,到今日仲係覺得嗰家人俾俾錢,坐左人地個位。

件事根本係uo安排混亂,你問我,姓鄭兩公婆仲怪獸,其實都係調後你幾行,繼續坐埋一齊,仲退錢俾你,純粹係覺得可以拆散人地一家唔搞著自己,而喺架機度嘈。
咁你問姓鄭嘅,退埋錢仲嘈乜
最怪獸係啲塘邊鶴唔知頭唔知路就上網作文
據各方講法,我估計就係:鄭氏夫婦喺閘口已經被強逼調位更換登機證,上到機好自然想知究竟咩事,原本揀咗嘅位畀咩人坐咗,咁都好合理
但可能有啲好多事嘅人,聽到一兩句,又唔知成件事係點,就正義撚上身,想討伐人地無畀錢揀位
十幾歲中學生唔可以自己坐咩
人哋俾左錢揀位一齊坐喎

睇下件事既資訊先評論好難?
你呢啲垃圾人種唔撚明㗎啦
Uo兩邊都退左錢,姓鄭兩公婆仲有錢賠但佢地覺得唔夠
你收皮啦 而家真係被強姦不能反抗只好享受咩
鄭氏夠俾左錢坐原先個位

利申: 如果事件如4人家庭咁講 係UO問題 2邊乘客都係被害 純粹不幸
支那狗嚟
又係死支那賤種
四人家庭俾左錢一齊坐 (UO 同四人家庭既說法一致)

鄭氏俾左錢坐25 行 (UO 同鄭氏說法一致)

大家都俾左錢咁高咁大,喺所有坐位調動都係UO 安排既前提下,樓上有乜基礎去make [中學生唔可以自己坐?] 依個argument ?
所以任憑班打手喺度洗地, 亂咁調人位嘅UO喺香港人心目中起碼佔咗80%責任
你見尋日UO連飛都冇做特價就係諗緊點樣打啦呢單嘢
如果所有人講既野係正確既果4人家庭係最無辜
上機前換位比佢之後就完全冇人同佢講過野,一落機就發現比人屌

鄭氏就我唔明點解比人坐左個位最後會一句野都冇同4人家庭講,影人相之後唔同佢理論就話人坐左人個位

UO就講d唔講d推曬比個客最仆街
其實呢啲情況外國都常見,例如忽然之間班內陸機換機
有啲閘口地勤直頭會嗌咪話有幾個闊空間座位免費俾大家換,當然呢度又打晒尖
武肺前我係比利時去英國都比人調位,坐出口位,應該見我華人樣幫唔到手,要聽佢指示要英文要法文

其實講聲大家冇誤會就冇問題,UO真係放2邊客上檯
分享番我單case, 想講UO 亂調九人位唔會係一單半單,呢單都話真係有轉到機型(上flight aware 可以check番),但我嗰單就擺明係UO 講大話

話說5月飛成田,我買咗路口C位,早一晚網上check in 出埋boarding pass 都係寫住我買咗個位,但去到櫃位寄行李時,地勤出過張新boarding pass 換咗我去後一排窗口F 位冇同我講,我冇為意之下上到機先發現(因為我係早一個月訂位,只記得訂咗路口唔記得係邊一行邊一個)我原本買個路口位都畀人坐咗,搞咗一輪臨起飛前班crew 先開咪話轉咗機型啲位亂咗,有家庭客打散咗,叫我哋自己email 番界UO 申請退錢

後尾係坐我後面個男乘客話佢條女畀UO 派咗去前5排路口位主動同我調,好笑在佢地冇買位就派咗去前邊貴啲既位,我畀咗錢就調我位

之後我再上網check 番 我班機呢幾個月一直都係用緊A321冇轉過,好明顯係UO 自己system 有問題亂咁調位就用換機型做藉口
唔係囉
成件事如好似李氏咁講

咁UO係由超越垃圾辦事態度變成人渣級辦事態度,間公司由垃圾變渣滓
好撚痴線原來唔轉機型都成日發生咁既事
所謂既轉機型, 得佢講無人知
比人屌左咁多次 UO都完全唔CARE咁

我自己以後都唔會坐佢
轉ANA / JAL算
轉機型要report 番畀機管局做record, 有啲網可以上網check 番, UO 當人白癡諗住用呢個藉口就咬佢唔入
我搭嗰班UO650, 一直都係用A321 (我再check 後見到大部分飛東京既機都係冇轉既)

爆大鑊班UO690, 15 號真係轉咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞