HK Express調位風波|還原事件始未事主親解釋:我唔係怪獸家長

422 回覆
33 Like 203 Dislike
鄭氏港嬸閪客唔肯坐後5排
講真有10蚊飛俾人調下位有乜所謂
一家4口個老婆同老公講野,又冇同呢位Fionn Lau講,佢話佢同一家4口冇溝通過,有咩矛盾?似係你帶緊風向多啲喎。。
不過,另一位事主鄭氏同機友人向《明報》表示,由於其座位鄰近涉事家庭,得以目擊事發經過。她稱,當日快運職員多次向一家四口詢問有否付費買位,該事主回應:「梗係有」,並向丈夫表示:「佢(快運職員)諗住郁我哋呀?唔好諗住郁我哋呀,我哋唔會走㗎。」故友人質疑一家四口不會對「搶位」一事不知情。然而,友人強調只是想還原事件經過,並非想「鬧交」,又認為今次事件是快運安排不當。

原文網址:https://finance.mingpao.com/fin/instantf/20240725/1721883949277
明明成件事最撚仆街係UO
你班柒頭就係度嘈咩鄭太大話李太大話
算鳩數啦 爭乜撚野 兩邊都係受害者
矛頭都唔識對正 cls
除非有乜特別原因,一定要坐第25行不可,唔明佢兩公婆有乜好嘈,位又係黐埋一齊坐,錢又退番畀你
R著數囉。
睇住你真係兜得好肉酸
成個小朋友咁
因為連燈有班反社會人格/反家庭客 連燈仔唔肯面對枱面上既資料,係咁腦補FF ,乘機發洩自己情緒
友人
都話最原po 個bigbluesea 有D野
師兄心水清!
即係而家諗住純粹靠顏色去人格謀殺?
調一家四口去後面坐就梗係要退返俾咗嘅揀位費一家四口
但就少咗俾多位客人投訴搞到一獲粥嘅風險囉
呢個先係真相
根本佢哋就係閪人家庭
其實成件事最閪唔係應該係 UO 咩
係。
你係傻閪就係人都知喇。
UO係咪一直都冇講一家四口有比錢,如果係咁係放佢地一家人上檯喎,定係連航空公司都唔知
UO 篇新聞稿寫明兩組人都有預訂座位
再講埋轉機型所以要一家人原本預訂既位變左exit row

咁清楚都唔明?
呢度都係有問題,比人搶位正常情況唔係親身同佢理論既咩,你去到自己個位見到有人喎

我諗唔到咩情況比人坐左個位你會唔同佢溝通,有時唔小心坐左人位或者人地坐左你位你地都會有交流啦

果一刻有交流既30秒內知咩事就踢爆到係UO做錯事啦
啫係鄭氏聽到李氏有俾錢買位都要屈人搶位
你最尾果句多左

我問得梗係冇咁多時間睇曬佢,唔使咁搶口
因為嗰一刻李氏boarding pass 係25ABCD
鄭氏係30AB

鄭氏憑乜去嘈25AB 既乘客?

當然UO 做得收錢揀位,有變又唔處理好要負全責
2公婆行到人地個位影相喎,問都唔問多句?
如果boarding pass 30AB你上機前唔搞清楚其實件事完左啦,你點話人搶位啊
邊個怪獸家長會以為自己係

唔係幾歲
人高馬大 都仲堅持一齊坐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞