HK Express調位風波|還原事件始未事主親解釋:我唔係怪獸家長

422 回覆
33 Like 203 Dislike
響外國如果你真係比左錢佢無比貨你一定早話你聽會陪比你。唔會處理得咁垃圾。
兩家人各自自己呻

塘邊鶴走去放上網
其實唔關鄭氏事,鄭都已經無奈接受咗掉位
係鄭氏隔離嘅旁觀者多事,影相同出post
因為之後鄭氏都出返嚟講,話落到機先知有咁嘅事,先至出嚟澄清
其實UO 一早有發聲明話4人家庭都係有買位,係網民唔信
即係怪獸家長喇
點樣自己呻
乜依家唔係鄭氏聽到李氏話一定唔會讓咩
但係篇文又話佢一定會讓

咁所以係讓唔讓
闊咗就要要?
你本身訂咗個平價中國蘋果餐,我夾硬換咗你個金枕頭定貓山榴槤得唔得呀
貴啲大個啲又點呀,個個都鍾意食榴槤㗎?

佢本身揀得嗰個就有原因㗎啦,佢本身想坐前啲唔得?老馮要接受你個後啲闊位?
人哋因為迷信而揀嗰個位都唔關你事啦

依家空姐開心,怪獸家長開心,但鄭太唔開心吖嘛
仲點樣開開心心去旅行呀
兩家人機上都無對話

(鄭氏自己都有講過)

何來讓唔讓?
以前UO 一delay/ cut 機搞到乘客滯留,就會有條肥西帶風向話玩多幾個鐘重好啦,都CLS
唔係貴咗就叫upgrade
我訂咗個平價中國蘋果,你夾硬換個唔知乜9貴價榴槤嚟
有冇諗過唔係個個鍾意食榴槤
2024 東亞人重比人恰
就係多得你依d廢物太多

比人踩上心口 都冇事冇事
其實香港成日有呢的野。

員工出錯,處理程序唔夠經驗,跟住因為唔想煩到上層,就喺底層處理,直接要啲客硬食同幫個錯誤補鑊。因為喺底層前線處理,故此即時前線員工冇權俾返應有嘅賠償俾啲客(外國公司往往已經有既定賠償機制,前線好多時候可以即時比返着數俾啲客),
香港公司的職員就理得你死,會叫個客自己之善後

因為如果即時報比上層知,就會顯示暴露自己無能,冇處理能力。
李氏對住空氣講話自己一定唔會讓都係表明立場ga
鄭氏李氏有無對話唔會影響佢立場ga wo

所以佢立場到底係肯讓定唔肯讓
首先係李氏有無講過嗰句話

其次係機上都無對話,自己講野關其他人乜事?
嗰個聽到呢句說話ge人好似就係鄭氏wo
一係鄭氏講大話一係就李氏講大話ge je

咁就睇下你信邊邊啦
exit row唔一定個個都想坐
有d人真係唔想take呢個責任
assume所有人都想坐呢個諗法完全係on9
對問題既本質都無影響

1 調位係UO喺閘口安排
2 機上無人叫李氏調位

從以上兩點三方都承認既事實,乘客係無責任無做錯
唔想調即刻同空姐講我唔識英文加唔會幫手咁就得啦
唔知搶咗人地個位, 咁個四個位點嚟?
鄭生點懦弱, 當時都會講"我有俾錢買o架喎!"
冇訂位UO一定打散坐啦,邊有得四連位。
UO 派既,boarding pass 寫明既
香港政策偏幫奸商,所以D奸商當香港人狗咁撚
無人講過UO無問題

怪獸家長最大問題就係擁有特權然後拒絕同人地溝通
所以如果李氏真係有講過嗰句說話的話比人話怪獸家長你覺得合唔合理
唔合理

因為按三方共通說法,不存在 拒絕溝通
trip com係呢件事做錯咗啲乜?
如果係無幫到一架四口揀位,咁就唔會有轉機型變exit row要調位嘅事啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞