用百萬鎂玩量化? 我的美倉日誌

411 回覆
171 Like 22 Dislike
可唔可以講下CQF呢張cert同你而家做緊嘅嘢有幾大關係
我炒開美股,以一隻股票來計,多過1秒已經差好遠,仲未計其他features,程式live炒無咁多時間計哂所有野,始終有取捨。
都無乜心得可以分享,經驗唔多,我都係玩咗差唔多一年,主要day trade美股,之前睇Twitter見人日日贏錢,就去觀察下佢哋點炒,然後自己寫咗個程式模仿佢地炒。見佢哋有時睇level 2,所以就買咗啲數據嚟研究。程式炒美股最難係要下條bar更新之前計哂所有股票搵signals,響下個signal進/離場。
有冇用 factor model玩
Ching 有無聽過long term capital management 既故事
投資只用statistic 唔睇公司基本面
係會被一鋪清袋
咁點解唔用長 d timeframe去交易? 因為唔適用?
下.. 我炒緊期指.. 金油納指標普 基本面
如果只計一個symbol 要一秒咁耐咩?
我預計data feed要0.1秒 計strategy再0.1秒
不過點睇到運算時間?

剛剛更新個組合將策略上再diversify d. 想將個DD 分散. 拉高個return on max DD.
加大profit 既時候 MDD cut 左40%+.
跑住先
咁睇唔睇宏觀面 美金 利率 債息
好有興趣睇真倉forward test
LM學野雖然完全睇唔明
呢單同睇基本面冇咩關系

係超高win rate 再極大槓竿 下遇到
小機率事件嘅情況

任何呢類策略都好可能咁樣收場
真倉係幾時開始 有冇真倉圖
唔睇. 拎左十年時間去training model. 呢d咩周期都包晒.
更新左就繼續跑, 真倉15號開始已經跑緊. 等儲個月睇下咩料.
如果個周期長過十年呢
少你4分1 但我仲係用緊手動copy trade
之前試過上MQL5 俾12萬條友幫我寫咗2個algo 測咗3個月少過自己trade 6成profit
咁應該係你嘅方法唔係完全mechanical

但最緊要work姐 方法唔重要
因為程式多數炒細價股。
我成個程式自己寫,寫個timer就得。
因為上面啲人講緊order flow,唔包括order flow就唔洗咁耐,我程式花最多時間係計features。
你嘅運算好複雜? 會計咩features?
主要係價格,同埋股票之間走勢嘅關係,total50幾個。計完就放入我train好嘅machine learning model決定入唔入市。
你考完好多野都cover到. 當然cqf 你目的係為左上大平台用
人生有幾多個十年
每半年/一年replace執一次.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞