用百萬鎂玩量化? 我的美倉日誌

411 回覆
171 Like 22 Dislike
巴打有無用/做 Monte Carlo test ?
我依家專登係拎二至五年嘅data做back Test,其實我都唔識得解釋呢個現象,但係咁樣搵出嚟嘅策略又係可以維持得耐啲,
反而過去10年都賺到錢嘅strategy, 一用落去就爆

另外我主要要用non price data, 所以市場特性改變對於我嘅策略嚟講會好大影響,拎太耐反而對我係壞處
其實multicharts呢啲只係玩具嚟,太多內置assumption,見你話想做non-price,好肯定multichart做唔到,要用python

利申用python,初學時到係用multichart上手
又唔係咁講, mc都可以做到non price trading,
我就係咁用,
MC都有佢嘅好處
差好遠架,例如有粒數要用webscrap拎,python用一個function搞掂,mc唔得
知啊,python都有用,
不過用慣咗MC,都係拎完data用返MC做back Test
巴打似岩岩讀完U
yes. 每條要做一千次. 睇 98% confidence level.
加油, 你做到non price data 既應該都用左唔少時間鑽研. 對我黎講係進階版要做既野
高手在民間 多多分享
何以見得? 我係咪要誠實作答. 但呢度係連登.
可唔可以請教下用咩soft ware 做?
定係自己食
1000次 98 confidence level 好嚴
你果d signal 係base on 手trade develop ?
用python 搞. 用左一d人力, 同一大堆時間
當然好多ideas 都係由幾年經驗加入去.
想問下做monte carlo test 其實有乜意義?

如果本身個strategy 係based on historical data, on specific instrument
咁如果用monte carlo test 完再modify, 咁咪變左唔match 現實behavior?
咁果個para 點set ?
個price 上下郁30%咁?
依個斜度係咪馬丁呀 ching
讀完u 就有一百萬鎂
主要係郁我因子既parameters. 個市最震盪covid都試過了,過到就得.
呢個問題學術性d. 主要咩用途可以google下.
答你
咁如果用monte carlo test 完再modify, 咁咪變左唔match 現實behavior?
唔會再modify, 佢只係一個test既過程. test完可以接受既話我就會照用
呢道有d露底
幾何都可能已經講少咗添,升到無限可能更為貼切 "with four parameters I can fit an elephant"
Exact7ly, 所以我只會研究冇參數嘅策略
睇到呢度gg得了,非troll非柴台,相信10個但凡玩過下嘅巴打,睇到呢到11個都會知你套野將會係運吉(唔係必然會蝕,而係運吉)

唔知你係上黎搵食定真心la,如果係後者,建議唔好太大期望.夠膽講套野100%會係不久將來會渾渾噩噩,跟住你終會忍唔住係咁改para,跟住又隔一排又再渾渾噩噩,跟住食一兩個大drawdown後熄左佢唔玩
同路ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞