用百萬鎂玩量化? 我的美倉日誌

423 回覆
175 Like 22 Dislike

Another high 鎂鎂鎂
good run!
猛料呀ching!
多謝支持

就個半月 靜靜地更新下
樓主有冇subscribe data
你指咩data?
Market data 個類
資金出入
交易紀錄個d 咁
定用現成免費個d已經夠做
交易紀錄資金出入唔洗subscribe吧.
market data要有sub.

訓醒一睇. VIX爆40% 今日叫唔叫黑天鵝. 貴行今日有冇正數.
繼續更新
(7/15 - 9/3)
納指futures Return - 7.56%, DD -15.65%
S&P futures Return -2.88%, DD - 9.27%
我倉第38日: +12.8%, DD -3.56%.
(自己跟據倉位已經double size 左, 因為暫時profit 已經夠我兩倍係回測既mdd )

紅點係大概7月15 我開始trade

更新既組合資料如下. 76% ARR. 5.5%MDD.
預有overfitting打個折, 我今年收50%收貨- 未計keep sizing up
ching是咪財自了
只要控制好風險就應該不遠矣 (希望)
講下過程中有咩困難?
點睇ict 個類既技術分析? 有無套用
ICT 係internet communication technology?
你講睇財報嘅方法?
G chi
Lm
inner circle trader, 咁覆應該唔識,係技術分析一類,睇每支candles 去推斷order flows
長線跑唔跑得贏brk?
一開波由主動轉量化要減除大量主觀意識去做策略個過程最難.
同埋我唔係寫CODE出身. 好多野要自己摸索去學.
我進入左量化之後反而覺得唔洗學太多金融/技術指標. 統計學最緊要.
策略結果唔係最重要. 因為始終會被replace 既一日,指標可以有失效既一日 . 制定既過程先係重點. sor可能講左=冇講. 但多睇下youtube 搵下quant 同 statistic 既野學下緊要過你搵咩好既技術指標.
點睇ict 個類既技術分析? 有無套用
ICT 係internet communication technology?
你講睇財報嘅方法?
inner circle trader, 咁覆應該唔識,係技術分析一類,睇每支candles 去推斷order flows

師兄用ict賺到錢?
睇左幾段ict article唔覺得同一般 TA有大分別
個人覺得做量化係正確方向
就咁回測講過去個十年我用Brk十分一既回徹. 做到佢幾倍回報. 但回測冇可比性. 就咁睇住今年先啦哈
好奇問下

師兄你係行conditional statement 做rules based auto trade?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞