用百萬鎂玩量化? 我的美倉日誌

411 回覆
171 Like 22 Dislike
留名學野
想學有無咩指引可以睇邊度學
最好唔洗用multichart
咁都撞到你
謝大大
SPX 為例,七八萬可收到幾多期權金?
即係是否要fully cash covered?
lm
學下野呀嘛,難得佢又肯貼倉做紀錄
想睇下佢地玩量化交易可以一年有幾多回報率咁
留名學野 20AR:5MDD好西利

可摸以講多啲諗唔同策略嘅思路?係咪會用non-price data多?
100%. 即係做單邊no stop loss. 個市反向唔爆倉就hold到天方地老
可以咁講, 類似掘礦咁.
我進入左量化之後反而覺得唔洗學太多金融/技術指標. 統計學最緊要.
策略結果唔係最重要. 因為始終會被replace 既一日,指標可以有失效既一日 . 制定既過程先係重點. sor可能講左=冇講. 但多睇下youtube 搵下quant 同 statistic 既野學下緊要過你搵咩好既技術指標.
我check 一下, 開5400spx 要10% initial margin多d. 即係55k美金左右.
premium 睇你做幾大delta. 呢幾日vix咁勁做short put 好和味
佢個例子只係輸左又因為點點點唔計

超大stop loss或者冇stop loss造成嘅高win rate反而值得講下
加油. 我都唔知一年後跟唔跟到條trend. 但我唔會輸一兩個月就pause
有冇channel推介
仲有超近profit target都做到高win rate
暫時全部用price data做出黎(let say 1 min bar data). non price會係未來既一關. 都想用option flow, order flow 呢d non price data 去做. 但技術要更高, 可能要請d人去砌.
search activity點睇
聽過睇過review 但好似都係data mining 咁扮用AI. 唔容易排除overfitting 可能性.
最想搞係order flow, twitter見到一d 勁人真係好易搵到支撐位 sell off位. 量化到既話個RR 一定好正.
請教吓樓主點樣決定Review strategy時機
個策略平均持倉時間,hit rate , slugging ratio , sharpe ratio 大概係點?
無咩用
問另一個相關問題
點樣決定一個strategy唔再有效 唔再trade果條strategy
宜個ratio 有料到癲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞