用百萬鎂玩量化? 我的美倉日誌

411 回覆
171 Like 22 Dislike
lm
如果你winning rate 45% ,我建議你可以自己寄去量化基金/ 對沖基金叫佢地打本俾你炒,唔使係到做流量密碼咁慘
用algo 我run緊呢個 size 係我既account 佔相對好少margin. 所以有自己手單trade 下short put. 所以而家真倉就algo + 手單options. demo account for 測試既之前做完. 張圖既係mutlicharts 連去ibkr 既trade logs.
From ES,NQ,YM strategies.
唔包CL & GC. 未搵到合埋一齊Backtest既正確方法.
多謝你, 呢度只係分享下r水吹下. 搵下同路人. 其他野你懂我懂的.
如果唔識寫程式或者想快手整個策略Auto Trade,Multicharts係幾好上手。
明白, 但唔會捉到我既logic. 十條策略加埋唔同點位入場出場. 佢最多copy trades. 雖然未聽過ibkr 自己做trade. 期指係芝交所交易.
如果你個倉去到一百萬鎂,winning rate 咁高,好快就財自達到目標,我自己都係兼職交易員,而家個盤越黎越大都開始有心理壓力,可能真係電腦無情緒會比較好
整左個datebase 你當90% indicators 都係有包括再run script去搵因子. keep mix and matching.
人為就會有心理因素作怪, 愈大倉就愈怕死. 所以轉賽道
同意爸打. 我覺得algo trade 始終會變主流. 暫時穩陣按backtesting sizing 試下個flow先.
呢個係幾好方法,又會俾你諗到。
咁呢個圖係三個symbol合計 點gen?
其實量化唔等於high frequency trading
唔同symbol都用同一個strategy定唔係?
如果用同一startegy d metrics同equity curve相唔相似?

mc 入面佢有得合埋一齊gen.

我backtesting 係trade一張既期貨on each strategy. 全部strategy都會唔同係各個symbol.
我要拉高個ret/dd, 所以我set 所有strategies across all market correlation 唔可以高過0.4, 大部份低過0.25

如果用同一startegy d metrics同equity curve相唔相似?
我既會做2nd market test. 比如strategy A 係nq 用係es既時候都要滿足我要求既profit factor and curve stability.
我想賣番出去 成皮嘢冇用過
咁你當初買返嚟做乜
師兄,知唔知IB 開short put 個保證金係點計算,多唔多
我做spx short put多. 七至八萬鎂一張. 係主要睇你short put咩野.
從我睇你講既野,即係量化主要係計同一隻股歷史上相似既K線型態部分升跌出現既frequency同probability?用stat黎做決策?
之前有條粉腸話自己100%勝率,呢星期美股咁跌法唔當自己輸

你呢個睇落正常得多
量化既意思係將您idea變成電腦可操作既指示,
唔一定局限K線,或stat,
你可以數幾多個人出入您樓下間7仔而決定今日call or put, 您有辦法count到就得
或者用今日天氣溫度決定買乜都得
即係mix and match現有嘅indicators?

再用呢d indicators嘅backtrst result搵「因子」?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞