用百萬鎂玩量化? 我的美倉日誌

411 回覆
171 Like 22 Dislike
yes, 理解呀爸打. 策略上盡量做晒robustness testing, (2nd market + Monte Carlo). 又要夠多trade 先statistical significance.
多與少係睇自己受到既 risk. 假如年計做到5return:1 risk. 我希望頂5% Drawdown 換20%return. 20%對我黎講好足夠. 睇個倉大小同忍受到幾大risk.
3年幾多個trade?
支持學嘢
反而想問返樣最基本既野就係點選股
幫大家問定先:樓主會唔會開披床?
ml用乜variable? 用咩model?
2020 到而家13k+ trades. 會再加策略到18k+
暫時搞期貨. 股票margin要求高. 下一步先試
Sharpe ?
暫時冇考慮, 賺幾百幾十好似冇咩意義.. 要抵銷到我management cost time cost先諗
win rate 15%師兄厲害整左個反向指標
即係遲啲開,明白
IB 係咪可以免費 CALL API 攞實時?
你比十萬鎂我我成套比你抄都得. . 90%既野係呢個世界都可以用錢解決到. 99% Apply to財經台既人.
邊到搵到win rate
你指... 兩三日實盤既trades? 我套野大約45% winning rate. 針對兩三日都冇咩意義.. 一單win on single day can be 100% winning rate.
可以. 但係ibkr 作為data provider sucks 應該冇咁穩from others review. 我用其他既broker data feed 去multicharts.
#14 圖有
有冇咩market data provider 係可以實時
有料

可唔可以請教下平時點brainstorm strategy
如果你個戶口夠大
Strategy長時間搵到錢
Cleaning house同broker一早偷抄左你套strategy
你點都避唔到
就算OTC你都唔會自己交貨收錢
貼交易紀錄
屌,咁不如自己辛苦啲Mon住trade 算數
yes 可以抄, 但佢唔會見到我既script, 佢最多跟我落單copy trade. 但ibkr.. 好似本身唔做交易..?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞