用百萬鎂玩量化? 我的美倉日誌

411 回覆
171 Like 22 Dislike
係咪唔知咩係profit factor...
有冇1.5先
圖都俾埋你都唔識睇
佢睇到你d盤 就唔需要睇到你份script

雖然唔知意義係邊, but ok
ok,當你開個頭唔靚,一個月後再返黎睇睇.
但ML 跑完BT 當成功小心中伏,win rate 45%,我諗你RR 1:1左右同炒分鐘圖加上高手續費. 最終得個吉.
建議行下demo 倉先.
老細佢又唔pin文, 點知update咗圖
LM學嘢
LFG
除ibkr, tradestation, cqg, iqfeed 暫時review都係幾好.
新手學嘢之前用過mc不過好貴又要搵行駁上去
可以睇#14, backtesting include slippage + commssions. profit factor about 1.6.
主要唔係用ML 做研發, 我用自己既backtesting 再放係ml backtesting做對比. 但都係好睇stratgies 本身會否走樣. 慢慢跑下先.
Lm
係既老闆, 而家即克pin呀老闆.
lm
其實1.6都幾勁,如果keep到嘅話

你每次review個Strategy要搞幾耐?
寫到咁就開pateron
全部review 再執倉應該兩三個星期. 所以半年先做一次. 正正常常跟軌行就一年一次. 而家仲研究緊其他期貨(銀/天然氣)加入去, 但比較難去做. NQ, ES最容易.
呢度有無人做緊high frequent trading?
https://lih.kg/3732440
Multichart 我早五年俾咗成皮嘢買 但幾個file 係咪scam?依家都冇掂過
係. 起碼要一個IBKR連. 但做量化工具就得幾個..
lm
邊幾個file
大致玩法是咪拎堆underlying做signaling/pricing?
backrest or even demo account 嘅transaction record都唔大意義

等睇真倉
貼埋total trade analysis?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞