[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(365) 大改內容,0電腦經驗請睇完,7月底AMD出新CPU

993 回覆
8 Like 2 Dislike
Jonsbo C6算啦唔好搞咁多嘢
想齋換壞嗰啲先,其他真係match唔到新件先換
依家邊度買料平
4090d ai同4090冇咩差距
始終有種一撚樣錢,但差過人既感覺
4090D 平4090 幾千蚊
我見某間灣仔網店有4090賣
淘寶都有
公司機 平時用Photoshop AI Indesign
用CPU內顯夠唔夠用?
定Ram影響大D 諗住砌部13 14代
唔該哂
好似代理都仲有少量4090,所以去大鋪/網店都拎到4090
上網睇唔係話AI方面會慢過NON D 10%左右咩?
遊戲方面3-5%就真係算唔大差距
好 thanks
3080ti换4070s/7900gre好似無乜提升仲有保就快手拎去保啦,有單跟日期好難拒保吧無單跟sn就可能會計少你保養
建議直接ashop check咗先,萬一換咗仲係唔得就仲嘥錢
你budegt幾多先而家13/14代有災情唔建議砌
4090d應該淨係cut咗小小cuda,ai嗰啲無特別cut,所以同打機一樣都係慢3-5%左右好似

想問cpu散熱膏用arctic mx -6 定gelid gc extreme好?
求其thermalright TF7算
唔知係度問啱唔啱
最近壞左ssd, 開頭唔知咩原因, 因為真係無跌無剩, 無啦啦插落部機就無反應
之後壞完一隻兩隻三隻, 意識到似係部macbook令到堆ssd死曬
而部macbook本身無乜太大問題除左佢舊電有少少問題(有問題都正常, 5年幾機), 都拎去問過apple, 無好明顯既答案到底係咪因為macbook舊電而拎到堆ssd死曬
用中文google都好口唔覺有相關既case, 但英文就發現有唔少同類型情況, 但睇左弓多post都唔見有我想要既答案

所以小弟想請教下如果部機供電有問題, 姐係有時差到有時又差唔到電咁
咁其實死SSD係咪必然既事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞