[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(365) 大改內容,0電腦經驗請睇完,7月底AMD出新CPU

993 回覆
8 Like 2 Dislike
如果前面3把12mm風扇抽入
後面1把抽出12mm抽出
機箱頂果2把應該抽入定抽出?
打錯
12cm先岩
風冷就唔洗放頂個2把
水冷排放頂就一定係抽出
咁樣crash法 分分鐘disk入面已經炒大鑊 system應該就炒硬 你點都入唔去Windows 其他disk應該唔會有問題 拆落嚟應該可以繼續用
如果用風冷 機箱頂唔建議裝風扇 會同cooler搶風流

紅圈2把係咪裝黎冇咩用?
冇乜用 睇多過用
咁4080 砌法邊間最抵
對上一次手動砌女係十年前
似windows/hdd/ssd問題
首先拔左多餘既hdd睇下先
唔得就買隻新ssd裝返windows
試砌咗個新list,俾啲意見thx
Cpu : 7800x 3d tray

Motherboard : Gigabyte b650m aorus pro ax

Ram : Klevv bolt v ddr5 6000mhz

Gpu: Gigabyte rtx 4070 ti super eagle oc 16gb/ Galax rtx 4070 ti super ex gamer 1-click oc v2 16gb

Rom : Samsung 980 PRO PCle 4.0 NVMe M.2 SSD 2TB

Psu : 未諗好

Case : Jonsbo z20

Cooler : Sama xw 240/deepcool assassin 4
980pro咁整古自己?
是但KC3000/SN850X都得
唔推水冷簡簡單單就風冷PA120
deepcool 啲風冷點睇
見幾靚吓
有錢咪攻頂9950x3d
七彩虹張龍年限定咯有mon仔,張卡幾靚下,或者平小小inno3d
大細唔同,不過都係cheap箱我個人建議俾多小小cougar uniface mini,起碼望落有啲design
budget?要求?
係大陸?香港無入b650m aorus pro ax同埋sama啲水冷wo,淘水貨既話就唔建議
想淘完集運上嚟
主板可以淘
水冷就唔好了
漏水賠錢人地都係配大陸個市價打折
仲要保養麻煩
唔建議底板本身算係比較易壞既parts,無本地保有乜事幾麻煩下,水冷就更加唔使講,萬一漏水唔通成部機搬上大陸寄俾佢claim錢咩同埋你自己識唔識砌
求指教,E條list Ok嗎?

AMD RYZEN 7 7800X3D $2499

MSI B650M-B mATX $699

ADATA LANCER RGB D5-6000 16G x 2 $880

Klevv 1TB M.2 SSD $450

RTX 4070 $4099

MSI A850GL $759

Z20 Case $540

240水冷 $480

總數$10360
想upgrade部電腦,但budget有限,預$4000有找,
打算換板,cpu,ram。
試砌咗個新list,希望可以俾啲意見

Cpu: Intel® Core™ i5-13400 Tray RIVIA代理

散熱:CRYORIG C7 G (舊,新底板用到?)

板:Gigabyte B760M AORUS ELITE AX DDR5 LGA 1700 Micro-ATX

Ram: ADATA LANCER RGB DDR5 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000 Mhz C30 - Black

Display: N卡 GTX1060 (舊)

火牛:ANTEC HCH 520w (舊)
換風冷, 水冷D 錢轉去換ASROCK 板..
0經唔識砌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞