[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(365) 大改內容,0電腦經驗請睇完,7月底AMD出新CPU

993 回覆
8 Like 2 Dislike
請教吓各位大佬意見
而家部腦6年前砌(用緊垃圾1070),打機本身用PS5,但想轉返PC
應該而家用4080s砌定忍到5070好
同埋想問吓以下呢條兩list,有冇必要加多兩千銀升級

https://www.faroll.com/product/8167/7amd-ryzen-5-7600-32gb-ram-2tb-ssd-rtx-4080-super
https://www.faroll.com/product/8172/7amd-ryzen-7-7800x-3d-32gb-ram-2tb-ssd-rtx-4080-super
5070你想等到幾時
如果2025年年頭出我都應該忍到手嘅
主要係唔知50系會唔會有好大技術突破
如果半年都等得咁無咩討論價值

你預5070=4080
價錢$5000左右
樣樣都好少少但唔會好大差異
所以只係時間同價錢問題
同問,用開notebook 想轉枱機
10k budget,
打開lol, elden ring 希望至少穩定60fps
支持埋wifi, 可唔可跟呢條list
希望用得長,以後可升級

另外4 5k budget 夠唔夠雙mon, 27" 同24"
有無推介
夠 呢條list你以後可以直升AMD RYZEN 9000系都冇問題
mon 呢D 當你講2K mon喇
唔好買144hz以下同埋VA PANNEL嗰D就得
其他有平買平
冇個條天線應該差好多
同埋D usb adapter好容易過熱
一過熱粒chip降頻就同垃圾冇分別
砌部走卡機 + 汁張二手3060用
到5070出 直接賣走張3060 換5070
我仲用緊比你更垃圾既1060

諗4080s 應該都係想4K gaming 架啦

咁個Mon 可以換埋了
我都plan 左upgrade卡 好耐

其實主要係無咩game 吸引到我升級
4090壞左都唔知邊度搵張換俾你

搵法奧搞啦 砌左兩日 黑仔
換mon先, 我由用左7年既IPS mon up上4K 240Hz QD-OLED先發覺咩開最高畫質開光追都冇OLED+HDR咁大提升
我已經換左 個OLED Mon

淨係開到60hz
諗好咩禮物未
我比返禮物佢 比返部正常機我打下
想打機咋屌..
最少都120Hz啦
張卡1060 係咁上下
想問而家有無需要買pcie 5.1 火牛?

另外如果7800x3d+ 4070S 650w 夠?
650w夠做,想走線靚仔小小就pcie5.1牛好啲,少條轉接線
thx
咁不如前三下二做正壓入風
後面一把出風
係咪搬機時顯示卡鬆左
識唔識重新插下張卡?
張卡有燈..但風扇唔郁.. 諗唔係鬆左
插左落pcie 冇插線好似都會著燈

不如你影下張卡點插
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞