[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(365) 大改內容,0電腦經驗請睇完,7月底AMD出新CPU

993 回覆
8 Like 2 Dislike
近年啲賊船火牛得唔得?
需要全球保 可以買
唔需要全球保 大把平價揀
想問下,
4080 super, 插去pcie3.0既版度得唔得?
可以既,不過你係乜底板乜cpu?一般淨係出到pcie3.0既底板/cpu應該唔夠勁推4080s
asus b450m pro s
amd 3700x
原來要cpu推架
因為打機fps其實係靠cpu,ram,gpu一齊推如果粒cpu/ram太慢就會bottleneck張卡令到張卡發揮唔到全力,如果你想打機既話最起碼粒cpu換粒5800x3d/5700x3d先
我暫時諗住推lightroom個ai denoise咋
跟住玩cs2咁,不過我4k 60hz mon
所以應該唔大問題
巴打求教
現時配置:
i7 14700F
MSI B760I Edge Wifi DDR5
XPG LANCER RGB DDR5 6000 32GB kit CL30 (2x16)
990 pro 2TB SSD
MSI 4070 ventus 3x 12G OC
ASUS ROG LOKI 750W 80 plus 牛
ThermalRight AXP 120-X67 Black ARGB風冷
Fractal design Terra Mini ITX

因為要跑programme 想換96gb ram + 換個勁d散熱
有無推介
Budget 4k左右
咁應該還好既
係,有人答左

如果真係想要燈
你睇下自己係咪用風冷散熱
整隻AX120SE ARGB
得一隻有燈風扇可以感受下係咪想要呢d
好似未有2x48GB
不如配多對2x16GB或者換2x32GB

個散熱邊個陰鳩你
147用風冷搞不撚掂
你睇下隻箱裝到咩水冷睇啱再問
對唔治我講錯
應該係直上2x64GB會少好多兼容問題
96gb ram最平6000c30/6400c32就得,散熱就其實無得點搞你隻箱已經限死咗cooler size,本身axp120x67個heatsink已經係呢個level其中一隻最勁既下吹塔,係隻風扇廢廢地咁解,你要再改善既話唯有係風扇著手,terra呢隻箱將個間隔set做max cpu cooler既話可以容納77mm厚cpu cooler+43mm厚gpu,啱好就係axp120x67換25mm風扇+你張ventus 3x既厚度你可以參考下,不過風扇太貼個panel吸風會有風切聲,所以你預咁樣搞部機應該會再嘈啲
有2*48

2*64 就真係冇
2x48有咩好推介?
感謝巴打詳細講解
其實我換水冷效果會唔會好過依家?
你隻箱裝唔到水冷除非你諗住換箱,唔係既話axp120x67+勁既25mm風扇係唯一選擇
60hz玩fps
而家我2隻4k 60hz mon,
好難轉
同埋暫時對高fps冇需求住
未到咁慘嘅
起碼玩到
利申細個個陣用gt730玩30fps全低cs
ok嘅 靠技術
今日換左條DP線唔用HDMI就冇再閃黑mon 唔通係個Mon HDMI壞左
想問下,有咩網店買硬碟會平的?唔介意去拎
岩岩睇左悠2....
Seagate Barracuda® ST4000DM004 4TB 3.5
$550
jumbo: $528

乜原來網店重貴過實體店咁多‥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞