[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(365) 大改內容,0電腦經驗請睇完,7月底AMD出新CPU

993 回覆
8 Like 2 Dislike
打機為主換粒7800X3D同B650板好過?
之前睇啲報導連non K都會出事
呢兩年無乜嘢都係唔好掂Intel啦
想問,4080super係咪要上水冷先壓得住60度左右?
靠原生個風冷係咪根本壓唔到落70度
咩牌子嘅4080S先?
你講嘅水冷我估你係講CPU用嘅AIO
張卡熱唔熱關你玩game時張卡使用率
同埋成個機箱風道流向影響
裝"水冷"唔一定幫到你張display降溫
請問各位
如果想買呢個set 但機箱想換部細啲 例如jonsbo C6 micro ATX 裝唔裝到
電腦白痴
裝到啦
唔得喎 個箱裝唔到依個散熱
可能等最新個代既onboard算
買完1080之後都無玩過3A game
所以我一係用返張1080一係onboard
請問有無其他散熱推薦
我諗住買Galax 4080Super
岩岩睇過, 原來水冷係要自己改裝
其實係咪冇必要裝水冷?
溫度應個個用落, 平時都AROUND 70-80度呀可?
咁不如等Zen5 APU
40呢代卡基本全系列做大晒個散熱
唔使諗咩"水冷係要自己改裝"啦

其實你無答到我問題
我反而唔知點實際答你好
你而家係打算用咩CPU?
我而家用緊3700x, 1650super, 雙4k 60hz mon
cpu應該唔轉住
我而家用緊1650super, 我想轉4080super係因為主要用黎行lightroom個ai 降噪執相
我打機好輕量, 平時都係打2,3鋪cs2咁, 打機要求唔高, 都係爽一下咁
咁唔使搞乜水冷
直接換卡就得
好, 唔該巴打
換咗枝thermal paste 又無audio lag 一切正常啦,希望唔好一個月之後又出事
換咗枝thermal paste 又無audio lag 一切正常啦,希望唔好一個月之後又出事
想問Ching底板應該點揀?
ASUS PRIME B650M-A WIFI II Micro-ATX 同
MSI B650M Gaming Plus WIFI
其實係咪差唔多?
Thanks
MSI better
intel 13-14代打機係唔係出晒事
近排想出翻部機 主要睇片打機
玩下elden ring之類
正正經經用amd,
skip intel13,14
10000 上下筆直,屋企就黎移民想搵部用到5-6 年既機, 而家跑到2k gaming 就夠
CPU 想要intel , 2tb hd, ddr5 冇咁快淘汰…其他冇要求
其實唔用intel 都得既…
咁咪7800x3D/4070super
睇下油二套餐有無心水
有邊隻散熱膏比較好用
諗住移邊度,會唔會去到再砌仲好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞