[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(365) 大改內容,0電腦經驗請睇完,7月底AMD出新CPU

993 回覆
8 Like 2 Dislike
兩個都差唔多 半斤八兩
8K budget你攞7376蚊買埋D電子垃圾 你係咪認真

最撚垃圾既牙石Prime Z板 死貨
單買條Legend 850 + GIGA z790 UD都平過佢
2039就買到既4060 你揀張2699
4060行2K RDR2更加冇嘢講
520蚊GIGA牛不如買399 msi a750bn
成條list得粒CPU+cooler+機箱正常D

反正條list都咁樣 點解唔直接買套裝
一步到位 GPU都唔洗升 夠你到GTA7出
https://www.faroll.com/product/8158/7amd-ryzen-5-7600-32gb-ram-1tb-ssd-rtx-4070-super
細機箱嚟講, 打橫擺(ap201) 同垂直風道(ssupd)

散熱係咪ssupd 會好啲,aio 同 gpu 係兩邊出風,唔會因為gpu 太熱令到冷排散唔切熱?
4060ti夠用
請問有無一條現成list可以參考一下
預8000-9000 謝謝
打機嘅話會唔會nvidia比較好?例如呢個
https://www.faroll.com/product/8093/7intel-i5-12400f-32gb-ram-1tb-ssd-rtx-4060
想問下 點解excel表無推薦AMD 8000系列?
係效能唔夠好 定係咩原因
好貴 pcie channel配置唔啱插顯示卡
選擇配置
【CPU】處理器 AMD Ryzen 5 8400F 6核心12線程
【Motherboard】主機板 ASUS PRIME A620M-K Micro-ATX
【RAM】記憶體 ADATA Desktop DDR5 5600MHz 16GB x 2
【DisplayCard】顯示卡 GALAX 1-Click OC GeForce RTX 4060 Ti 8G OC 顯示卡
【SSD】固態硬碟 Team MP33 PRO 1TB NVMe SSD
【PSU】電源 ThermalRight TB-550S 550W 80Plus Bronze
【Cooler】散熱器 AMD Wraith Stealth 原廠散熱器
【Case】機箱 ARES Andras Micro-ATX 機箱
【After-sales Service】售後服務 Pegasus Basic - 組裝電腦,五年自攜保養檢查
【OS】作業系統 不需加配

呢個可以嗎
砌機唔睇價錢? 雖然唔睇都知伏
..咁巴打 有無現成list 可供參考
8000左右
邊到嘅list來
X馬
謝謝巴打 另外想問係咪最好等多幾個禮拜先出機
聽你地講 好似 呢排會有新野發佈🙏🏻🙏🏻
想問下咁多位巴打
若果想 diy 個 12 bay hard disk enclosure
唔洗行 raid
想問下係咪都要塊行 nas 嘅主機板去 boot 部機?
我見 orico 果 d 都係 plug and play 唔洗行os 又剩

係頂唔順 orico d quality搞唔掂 同埋行唔到 12 bay
新嘢都係會係好貴 唔洗等 直接去馬

呢張相可以貼堂
ap201相比ssupd meshroom s已經算係巨型箱呢啲網面箱散熱應該唔會差太多,ssupd想要張卡散熱好既都係要冷排抽風食張卡既熱風
7000有找都有4070,你呢個budget建議4070算
https://www.faroll.com/product/8156/7intel-i5-12400f-32gb-ram-1tb-ssd-rtx-4070
唔會,7700xt打機贏4060ti ~20%,贏4060 ~50%
amd 8000系列desktop即係laptop apu改名又賣得貴,追求內顯既不如直接買minipc細部啲仲平啲
GIGABYTE Z690 AORUS ELITE DDR5 ATX
Intel® Core™ i7-13700KF LGA 1700 Tray 行貨
Gigabyte AORUS GeForce RTX™ 3080 MASTER 10GB GDDR6X
Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4

請問大家部機一開張display行左一陣就唔轉,然後上面個細mon不斷show下面呢個logo
Mon就冇畫面,想問下係咩情況
感謝大家
想問我裝左兩條6400 Ram, 一開機見到得4800,係咪入bios就咁改返6400就得?
見到bios個frequency依家係auto
關唔關driver事?
intel機開xmp
AMD機開expo
收到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞