[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(365) 大改內容,0電腦經驗請睇完,7月底AMD出新CPU

993 回覆
8 Like 2 Dislike
筆直15k以下
打機少量執相
r7 7700 定 12700kf 應該點揀好
轉AMD
intel呢排爆大鑊 唔建議買
打機就買7600 / 7800X3D就得
唔要Samsung SSD
走MSI卡 太垃圾 易壞+拒保
R7 7700好D
個case建議放2槽卡 冇咩選擇
唔揀msi 就得返 zotac/inno 或者fe卡
galax / zotac / inno / Asus / palit
大把2槽卡 唔好買垃圾msi
seasonic or EVGA?
我都搵緊呢個watt數嘅火牛
理論上RAM 只要你唔係超到勁高mhz 電壓太高 都好難會壞
一般唔係專業oc player,去bios行xmp就得
有D上古DDR2 DDR3 RAM到依家都依然堅挺

依家好多牌子都會標榜自己有“Lifetime Warranty”
睇下代理會唔會幫你送去廠咁

同埋你部機freeze唔似RAM有問題
399蚊 MSI A750BN
同上 推4080s以下gpu都冇乜壓力
岩先MSI壞mon 有冇其他牌子
cwt代工 OK喇 依家火牛代工廠最大就係佢
火牛呢D睇代工唔睇牌子
主要係佢賣399好抵玩
或者你買
DEEPCOOL PN750D
FSP VITA GM 750W
呢兩個都OK
見人啲片放到50mm厚嘅卡
咁可以揀即刻跛張eagle oc

btw ssd轉咩牌子好
你係美國?同埋放機箱個位得450mm係點,如果淨係要長度短過450mm既話好多箱都得wo無必要焗住用itx
人在香港 個網有得睇compatibility咪貼條link
450mm 空間講緊張枱嘅長度 但要預埋位俾後面啲線
呢隻箱ok
有usb-c gen2 夾返塊板
你睇下呢隻箱得唔得,D382mm*W198mm*H335mm
https://www.jonsbo.com/products/Z20--.html
個look唔得
h210都係搵咗好耐先揀啱
會唔會考慮再搵過第二隻箱h210呢隻箱基本上就係itx既溢價、matx既size、焗爐既散熱水準,而且香港好似已經無入貨,h210個design已經係好耐之前,前面實心panel散熱滿足唔到而家啲hardware既需要,你15k打機大概都係4070tis/4080s呢個level,入h210呢啲箱張卡隨時直接過熱
直立式case點睇
meshlicious好似幾正
上風冷 L300都好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞