[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(365) 大改內容,0電腦經驗請睇完,7月底AMD出新CPU

993 回覆
8 Like 2 Dislike
預2-3000買Mon , total 15k 樓下, 做左功課LG 27GP850 或者750 係咪夠用?
有都唔關香港事吧
唔係好嚴重既話自己攞個放大鏡+鉛芯筆挑翻直就得
你呢個價差唔多夠7600+4080s+4k160hz mon,感覺不如加多小小

1 x [8月超抵砌機組合]AMD Ryzen 5 7600X + 32GB RAM + 2TB SSD + RTX 4080 SUPER
價錢:$12,999

1 x Acer XV272K V3bmiiprx 27吋 4K 160Hz IPS Gaming Monitor (支援上下升降,內置喇叭)
價錢:$2,699

總計: $15,698
https://www.faroll.com/customize#ODEyNiw4MTY3
粒u仲用緊3900XT, display card 5800XT
15/16緊換唔換張display card去4080S
點解唔攻頂4090
粒u仲用緊3900XT, display card 5700XT
15/16緊換唔換張display card去4080S
點解唔攻頂4090

用果D錢去upgrade粒u去5800x3d好似好d
而家14700KF + B760 係咪大伏
Ryzen 7 9700X - $359 US
香港HKD 2999
Ryzen 5 9600X - $279 US
香港HKD 2299
等X3D
想問下4k 160Hz Mon,有dp1.4a/hdmi2.1輸入,gpu都有dp1.4a同hdmi 2.1輸出,咁應該用DP定用 hdmi 先可以出到4k 160Hz?
應該係dp
無必要,3900xt打機一定會bottleneck張4080s,其實就算係am4最強既5800x3d係部分game都會bottleneck 4080s
我覺得係一般有更加好既選擇
你要睇吓DP 4K 144 10bit佢係咪行DSC,如果係嘅話HDMI 2.1會好啲(因為有人話用DSC會增加input delay,但係唔會好明顯,而真HDMI 2.1係可以native行4K 144 10bit)

咁行dsc有無可能出到4k 160hz 10bit?
就係行DSC先出4K 160Hz 10bit
但係其實你唔使擔心咁多嘢,只要你張顯示卡有30XX/6000嘅話基本上都可以出盡4K 160Hz 10bit。
搭單問 香港有冇推薦既hdmi 線買
冇咩特別推介,但係強烈建議如果用HDMI 2.1嘅話真係最好用返條真2.1 HDMI線(例如寫明支援8K 144)。因為我之前試過用1.4/2.0 HDMI插喺真HDMI 2.1 moon係完全冇嘢睇,直至換咗條HDMI 2.1之後先至出到畫面
AMD Ryzen 5 7600X Tray + MSI B650M Gaming Plus WIFI + Team T-Force Vulcan ECO DDR5 2x16GB 6000MHz C30

GALAX GeForce RTX™ 4070 Ti SUPER EX Gamer 1-Click OC V2 16GB GDDR6X

Gigabyte UD750GM 750W 80 Plus

新手想問問依個配搭有冇問題?
新手直接去睇法奧D套裝最安全
無乜問題既
就係睇完佢啲套裝入面有一兩件唔係好啱心水
Thx bro
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞