[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(365) 大改內容,0電腦經驗請睇完,7月底AMD出新CPU

993 回覆
8 Like 2 Dislike
其實可以轉既補差價就得
搵cs換料就得 最多都係補錢
巴打們, 因為我搬屋d位細咗好多, 所以想問下, 下面d舊配置想換個最細嘅機箱, 最細會係邊款, 同埋佢本身有RGB但我完全唔想佢著, 所以唔洗透明都ok

Motherboard
ASRock B450M Pro4 (AM4)
Graphics
ASUS VC239 (1920x1080@60Hz)
4096MB ATI Radeon RX 570 Series (Gigabyte)
Storage
111GB KINGSTON SV300S37A120G (SATA-2 (SSD))
931GB Seagate ST1000DM003-1CH162 (SATA )
點睇都係卡有問題
得張卡同sata / ssd可以留
唔砌7L既話建議去淘寶淘呢個機箱
應該係7L之外最細既itx
張卡得100幾w 正路俾到8pin頭你既火牛都夠力 除非你用300w 400w嗰D垃圾牛
thx 師兄, 但我唔係留唔留
以前就用黎打下lol, 依家剩係youtube/ netflix 加文書, 都唔洗升級去用
另外你講個機箱都放到火牛?啱先醒起除左上面d 野, 火牛都好大舊
Antec NeoEco Gold Zen Series 500W 80Plus Gold

用緊呢隻,但係點解會覺得係卡而唔係底板嘅,見網上有人一樣佢最後證實死因係mb問題
試玩過幾張壞卡同你個情況一模一樣
想全部都照用就買呢個機箱
裝到你全部既件 但係都唔係大上面嗰個ITX好多
連運費100有找
得打機先會咁?做其他嘢唔會?
Jonsbo C6,不過要睇下張卡幾長同埋要用下壓式cooler
我覺得似底板多我試過有塊壞板又係差唔多症狀,不過老實講好多嘢壞咗都可以係咁,如果唔想換完都仲係咁既話就建議先搵ashop之類既整機鋪check咗係壞乜先再對症下藥
FSP HV PRO Series 550W 80 Plus Bronze

夠唔夠力用rtx3060
你唔係配粒14900ks用chiller超到500w既話都夠做
550w夠做
成套換都唔係好貴啫 平玩既話
想請教下,而家邊度仲買到4090,唔係4090d
想玩ai,所以想整張4090
張inno3D 3080ti 壞咗
想換卡 心思思4070 super 定7900 GRE好啲

另外有冇ching有保養過Inno3D 張卡仲有少個一個月保養 唔知搞唔搞到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞