[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(365) 大改內容,0電腦經驗請睇完,7月底AMD出新CPU

993 回覆
8 Like 2 Dislike
我覺得是但一隻matx箱都夠做
根本450mm就好鬆動
正常機箱食到330mm顯示卡都係400mm以下
H210咁垃圾除咗少左兩條PCI槽根本廢箱一隻

AP201/PS15B/Z20/聯力A3/H1M/Nexus M2/Q300L v2/S100

其實條list應該重新執
成條每一樣野都係錯
DarkFlash DK353 Mini Tempered Glass Micro-ATX (不包風扇)(加$50可加4把無燈風扇)

請問呢個機箱係咪預一定要加50?🙏🏻
is 50蚊四把風扇抵玩
新手想問吓, 如果插thunderbolt card喺display card下面, 擋住個底風扇對散熱嘅影響大唔大?
on99以為z790-plus內置thunderbolt3, 買咗個interface返嚟諗住同macbook雙修用
thx 我再睇吓
btw之前睇過ap201 淨長460mm
個psu擺前面爆晒位
師兄請問風扇是否必須
可以既,起碼個size真係itx level,直立式仲慳位,雖然你個位係擺到普通matx箱,15k其實係夠4080super,itx就得4070ti super咁咯

1 x [8月ITX套裝優惠]AMD Ryzen 7 7800X 3D Tray + MSI B650I Edge ITX+ ADATA Lancer Blade 2x16GB 6000Mhz C30 + FSP Dagger Pro 850W Gold Fully ATX3.0 PCI-E5.0 (配SSUPD Meshroom系列再減$100)
價錢:$5,899

1 x [7月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,129

1 x [7月優惠]GALAX GeForce RTX™ 4070 Ti SUPER EX Gamer 1-Click OC V2 16GB GDDR6X
價錢:$6,299

1 x SSUPD Meshroom S V2 Mesh PCIe 4.0 - Charcoal Black
價錢:$1,340

1 x [7月優惠]TCOMAS SJ-A080 240 AMD CPU Liquid Cooler - Black
價錢:$329

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $15,076
https://www.faroll.com/customize#NTA3Miw1ODU5LDgwNzIsODI1NSw4MjU4
thunderbolt張卡唔算太大張應該散熱影響唔大
最起碼點都要有一把出風扇
最好有 有利散熱
謝謝兩位師兄
但呢d風扇難唔難自己裝
想淘返幾把有燈返黎自己搞
用左十幾年notebook
第一次用枱機
突少少都擺得落既
同類有jonsbo D31
風扇本身唔難
要睇係咩款可以串聯埋就簡單
問題係d燈
等啦我等緊5系,打算到時砌過部加4k mon

利申行緊2080s加2k mon
謝謝師兄,咁係咪小白適合無燈
即係
seasonic or EVGA
FSP vita GM 750w or Deepcool PN750D
得閒就去see see
CPU: Intel® Core™ i7-9700K
CPU Cooler: NZXT Kraken X53 CPU 水冷
Motherboard: ASRock Z390 Phantom Gaming-ITX/ac
Memory: G.SKILL Ripjaws V Series 16GB 288-Pin DDR4 SDRAM DDR4 3200 (2 x 16GB)
Storage: Samsung 三星 970 EVO Plus M.2 NVMe 500GB SSD x 1, Samsung 三星 970 EVO Plus M.2 NVMe SSD 2TB x 1
Display Card: GeForce® GTX 1080 G1 Gaming 8G
Case: Ssupd Mini-ITX Case Meshlicious Case with Riser cable PCI-E 4.0 version
Power Supply: Corsair SF750 Fully Modular PSU

最近部機開始壞,一時藍屏,一時係咁有個usb裝置prompt出黎係咁響又壞 (我自己拔哂所有野都係咁prmopt),我諗都係板+RAM壞多,如果我想換機,有咩PARTS抵玩,有咩可以留返係度(正正常常打下機,唔洗打大作4K, 只係144HZ 1080P),唔該哂各位大神幫手
收到,已落單
想問吓咁多位巴打 po頭個PSU DB有冇新link
入到去係咩Jun88 賭場
CPU換12400F
板換H610 / B760
cooler睇你心水
其他唔洗換
seasonic atx3.0標準牛好似做得唔係幾好
EVGA應該得美馬買到?
想要行貨就我講嗰兩個咁
無燈風扇得1條線又唔使煩rgb software對於新手嚟講係友好小小既
似壞板多,你唔想換咁多嘢既話就睇下有無二手lga1151 itx底板換咗佢就算
謝謝🙏🏻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞