[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(365) 大改內容,0電腦經驗請睇完,7月底AMD出新CPU

993 回覆
8 Like 2 Dislike
Jonsbo z20
呢個箱都係用返水冷. 當我無講過...
底入, 頂出設計. 水冷硬食顯卡熱風...
玩風冷死多兩錢重...
冇錢都要砌7800x3d
係板主機板供電有D 雞姐.. 黎緊Ryzen 9000 超頻無佢份玩...

其他都唔錯...
4070發揮唔到7800x3d性能,換7700
多左嘅錢升gpu
7700 狗也不屌...
配呢塊板, 又開唔到PBO超頻.. (VRM 一定唔夠力)
1080p all low...都唔夠力? 4070 真係垃圾...
底板反而先唔好預壞左有得整
玩咁多年啲板有問題要整既, 整完都係繼續有問題多
除非佢係肯換過新既比你
但底板壞得, 通常都無時間慢慢等
即係有冇保都無所謂
本地保其實又係廢, 又唔係即時一換一
結論係只要買返黎著到就可以了唔駛諗後續維修問題
請問大家

1. 4070 ti / 4070 super
2. 細機箱+RGB效果
3. 出年打到gta6
4. $12k左右

有咩推介。。。太耐冇留意砌機野
4070ti super
matx細箱
依家有冇人會插2條m2 ssd?
插爆都大把啦
如果玩全低加1080令性能樽頸去返CPU我冇咩意見
依家主流都係插m2 ssd 反而插hdd真係變咗少數
需要大容量通常都轉去用nas
MB要換咩級數比較好
見法奧係用MSI B650I Edge ITX
iGPU 用得...
唔該
今星期去砌
咁急? 暑期打機?
本身用緊2TB m2
諗緊好唔好買多隻512 m2裝window同重要野
本身隻2TB留黎裝game / software
屋企部機5年前,好廢
想換部機,其實唔急

聽聞好似快有CPU出,係唔係7800會減價
7800x3D 減價潮已過(大陸試過最平1900RMB)....
zen5 高頻, 應該好超. 好玩...

但打機應該都係X3D 最勁.... 估計會好似5800X3D 咁, keep 住個價....
20k budget 請問呢條list有冇問題
1 x Intel Core i7-12700KF Tray 漢科代理
價錢:$1,739

1 x MSI PRO Z790-P WIFI DDR4 LGA 1700 ATX
價錢:$1,699

1 x G.Skill Trident Z Neo Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3600MHz C16 F4-3600C16D-32GTZNC
價錢:$960

1 x Toshiba Enterprise Series MG08ADA400N 4TB 7200rpm 256MB 3.5"
價錢:$910

1 x WD Black™ SN850X 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$799

1 x Gigabyte AORUS GeForce RTX™ 4080 SUPER MASTER 16GB GDDR6X
價錢:$9,899

1 x Corsair RMe Series™ RM850e Fully Modular Low-Noise ATX Power Supply ATX3.0 PCIe 5.0
價錢:$750

1 x Antec P20CE Solid Panel Mid-Tower E-ATX Gaming Case
價錢:$579

1 x [優惠]Noctua NH-U12A chromax.black 120mm Premium CPU Cooler with Two High-Performance Quiet NF-A12x25 PWM Fans
價錢:$850

2 x Noctua NF-A14 PWM 140mm Premium Quality Fan
價錢:$390

1 x [優惠]Noctua NF-A12x25 PWM Premium Quality Quiet 120mm Fan
價錢:$245

1 x Microsoft Windows 11 Home 64 Bit 英文版 完整版 USB
價錢:$1,260

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $20,160
https://www.faroll.com/customize#MTIyLDIzODgsNDgxOSw1OTYwLDYwMzcsNjA2LDYwNiw2MTAsNjU3Miw3Nzc0LDc3OSw3OTU3LDgyNTk
其實我都係打下LOL,打下PUBG,唔打勁game,其實7600係唔係都夠用
岩岩又去搵人報價
轉左4070 super ,HKD 12400埋單
想請教下,有冇辦法可以喺 唔換新硬碟 唔洗機既情況下,將部機由intel 轉會做 amd ?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞