[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(365) 大改內容,0電腦經驗請睇完,7月底AMD出新CPU

993 回覆
8 Like 2 Dislike
明白唔該晒
宜家邊間砌最抵
砌機法奧最抵
買散件自己砌就飛馬最抵 有-250
建議返去食煙條

1 x [7月優惠]Intel® Core™ i5-12400F Tray RIVIA貨
價錢:$779

1 x Colorful Battle AX B760M-GHA Wifi V20 DDR4 LGA 1700 Micro-ATX
價錢:$729

1 x Corsair VENGEANCE® RGB PRO 32GB (2 x 16GB) DDR4 DRAM 3200MHz C16 Memory Kit — WHITE
價錢:$629

1 x WD Black™ SN770 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,049

1 x GALAX GeForce RTX™ 4070 SUPER EX Gamer White 1-Click OC 12GB GDDR6X
價錢:$4,790

1 x MSI MAG A850GL ATX 3.0 PCIE5 WHITE 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$799

1 x DarkFlash DK353 Mini Tempered Glass Micro-ATX - White (不包風扇)(加$50可加4把無燈風扇)
價錢:$199

1 x ProArtist E3 CPU Air Cooler - White
價錢:$159

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $9,213
https://www.faroll.com/customize#MjY2Nyw1Mjc4LDY1ODksNjY3MSw4MDU4LDgwNjQsODE4Myw4MjYz
budget?要幾大容量?
差唔多,個人鐘意galax多啲,差唔多質素既型號差價100蚊內我會揀galax
1 tb $600 左右
張卡係水冷卡嚟,你睇下o唔ok9000蚊白機用唔到4070s,最多都係4070
睇budget,間間都有抵玩既嘢,唔同價位要求就唔同砌法
唔該哂
4090有冇貨?
冇的了
有不明來曆“行貨”
加少少BUDGET當然OK!
唔一定要白機, 都係塞係角落
煙條打機會唔會冇咁好, 真係好耐冇睇電腦
407ti夠好就得
等 ryzen 99xx 定出 intel 好
新U好似都貴一截 但係13/14好似又好伏
打機7600都夠做 依家CPU打機已經係overkill 高解像度個bottleneck係gpu嗰邊
唔該晒 但問過張顯卡冇貨要換另一隻 其他白色好貴
死卡 建議成部換
我玩開嗰D二手壞卡都係咁樣
都差唔多 應該得大細分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞