[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(365) 大改內容,0電腦經驗請睇完,7月底AMD出新CPU

993 回覆
8 Like 2 Dislike
年紀大了 冇心機搞咁多嘢
唔玩燈/水冷 細細部 齊齊整整 穩定易砌易維修保養就算
之前砌過呢個 幾好砌
【淘宝】限时满90减10 https://m.tb.cn/h.gQ66QVKMNYb6q8l?tk=00N73d4ShwY CZ0015 「开放式机箱matx电脑机箱机架铝合金atx创意个性itx台式机水冷机箱」
点击链接直接打开 或者 淘宝搜索直接打开
MATX/ATX都砌過呢間
夠平, 唔錯...
970 pro 512gb打算做os disk做到佢死為止
windows 如果想要正版key
去carousell 買盒正版win11 pro 先係$300有找
唔鍾意係支支到買
可以去日亞買
點解係整古自己?
如果依家想砌新機
係咪等amd 9000 series
20k budget
用緊4k 60hz mon
想玩3A大作4k最高畫質
同埋要64GB ram
粒U同display card應該點揀
等得9800x3d不如等埋n卡50系
諗住9700x咋
係咪今個月出
samsung 近幾代都有0E 問題壞zone
8月8 夜晚
好似話有firmware fix?依家仲有冇災情?
各位大佬,小弟想升級電腦,下面條list 好唔好?但唔知揀咩散熱。風冷,水冷分別有咩推薦?Case係 ANTEC DF700 FLUX,唔該

1 x [8月優惠全單減$400]MSI X670E GAMING PLUS WIFI 配搭任意AM5 再配搭 ADATA或TEAM DDR5 RAM
價錢:-$400

1 x [8月優惠]AMD Ryzen™ 7 7800X3D Tray (砌機減$30)
價錢:$2,599

1 x MSI X670E GAMING PLUS WIFI AM5 DDR5 ATX
價錢:$1,830

1 x [8月優惠]ADATA Lancer Blade DDR5 32GB 2x16GB 6000Mhz C30 - White
價錢:$799

1 x [8月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,129

總計: $5,957
https://www.faroll.com/customize#NTA3Miw3Nzk1LDgwNTEsODE0Niw4MTkz
搵私人/自己砌
擺低兩舊A sir會幫你搞電
自己砌啦,唔大力出奇跡唔會出事的
m.2 唔好揀nodata
update左出左990pro
同級三隻990pro/KC3000/SN850X買最平就得
但係三叔都係有陰影無謂搏
50系你預真正買得到,到手時間都仲有成半年wo
請問咁呢?
個舊list 有人建議我上ddr5 同 ram換張快啲

預算1萬 齋打機睇劇
CPU: AMD Ryzen™ 5 7600 AM5 TRAY 連 AMD 原裝 WRAITH STEALTH 散熱器
底板: ASUS PRIME B650M-A WIFI II AM5 DDR5 Micro-ATX
記憶體: Corsair VENGEANCE® 32GB (2x16GB) DDR5 DRAM 6000MHz C36 Memory Kit — Black (CMK32GX5M2E6000Z36)
SSD: Corsair MP400 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
顯卡: Gigabyte GeForce RTX™ 4070 SUPER WINDFORCE OC 12GB GDDR6X
電源供應器: FSP Hydro GD Series 650W 80 Plus Gold x2 (法奧條list default係2個)
機箱: DarkFlash DK260 Air Tempered Glass 4把ARGB風扇 ATX – Black
5090 希望今年會有
定請問我應該換個勁啲嘅單電源?
我上網睇啲人話雙電源易壞
https://www.edaboard.com/threads/how-can-i-connect-two-pc-power-supples-in-parallel.410653/

雙牛問題係可能一邊12V. 另一邊係11.9V
唔可以插落同一張顯卡....

插其他位都可能有問題....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞