[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(365) 大改內容,0電腦經驗請睇完,7月底AMD出新CPU

993 回覆
8 Like 2 Dislike
Thank you
咁樣已經夠做

1 x [7月優惠組合]Intel i5-12400F + 32GB RAM + 1TB SSD + RTX 4060
價錢:$4,999

1 x Western Digital Purple Surveillance Internal Hard Disk 4TB (WD43PURZ)
價錢:$579

總計: $5,578
https://www.faroll.com/customize#Nzc5Niw4MDkz
我覺得張卡落小小底板升小小會平衡啲,同埋隻keyboard好似好貴我諗應該有更加平既選擇,可能可以落場睇下試下手感先
https://www.faroll.com/customize#NTAwMSw1MDcyLDY3NTgsNzMxNCw3MzE0LDczMTQsNzMxNiw3NTcxLDc3OTUsODAxNSw4MDUxLDgwNjEsODA3Miw4MTIxLDgxNzcsODE4MCw4MTkz
唔該巴打我睇睇先
唔該巴打我睇睇先

手機影相請見諒 ,

想問下如果只係想換4070s有問題嗎?
火牛好似係800 金火
如果買一個獨立Mic,插落機箱獨立mic port
係咪唔需要理咩 trs vs trrs 既頭?
想問kc3000有咩特別?
cpu會bottleneck,唔建議淨係換卡
應該係
純粹係法奧賣得最平既無乜鑊氣高階gen4 ssd,散買既話出面其他鋪有更加抵玩既選擇
齋打機 1080p 100-144hz mon
建議揀7800x3d + 4070 super
定7600 + 4070 super / 4060 ti?
諗住去黃金睇吓啲list
點知比人串用amd都係唔識電腦野
點串你
其實Gen3 Gen4 雖然係差幾百蚊 但其實普通用家用落好似無咩分別
店員:唔好扮識喎,amd唔掂㗎喎,用翻14400f b760 6000mhz,配4060啦,盛惠6千
sor, 應該係推5600mhz清死貨
類似
推粒i5 14代
話又平過7800 X3D 核心又多過佢 Hz又高過佢 又冇得超頻
睇你咩用途 任何一粒6p加4e多核性能都勁過7800x3d
但建議用最平嘅12600kf
因為14代i5係死貨,打機唔會及7800x3d,但賣唔出都要搵人食

黃金日常
打機多
結論都係,咪撚信黃金,為清死貨14代i5,格硬話某d基數比7800x3d強,人地買7800x3d就係為打機

都係揸list落去執啦,冇就搵網店
對多核性能冇需求可以all in左gpu先
升到去4070ti super左右就可以開始諗升做7800x3d係低resolution發揮盡張卡
如果用2k 4k打機 7800x3d配中階卡嘅提升近0
香港唔會推12600kf,貴
打機用返 7800x3d b650m 6000mhz c30啦
嚟緊下代想升級cpu
畫Blender/zbrush多,唔打機
應該諗amd 9700x定intel 15700好?

家陣部機咁
AMD Ryzen 7 3700X
asus x570 tuf gaming plus
ADATA XPG SPECTRIX D50 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHZ C16 RGB
Gigabyte AORUS NVMe Gen4 SSD 1TB
MSI GeForce RTX™️ 4090 GAMING X
MSI MEG Ai1300P 1300W 80 Plus Platinum Fully-Modular ATX 3.0 PCI-E 5.0
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞