冷氣討論 (14)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
綜合全網加個人經驗,Pan變頻窗口3/4匹唔夠凍,開幾耐吹出嚟嘅都只係涼風。當然你怕凍就可能啱啱好,但你有兩部電競機喺房間房⼀定熱,就算你買其他牌子變頻窗口都應該加匹。
可以唔⼀拖二就盡量唔好⼀拖二,你仲要兩房share⼀部外機,⼀死就冚家無得瞓
重點工一拖二
加 Srk63zrh
200尺 2.4樓底
係咪有大買大?
本身諗住srk50zsxh-s 夠唔夠用
追下post又見到SRK63ZRH-S同埋SRK60ZSXH-S
選擇困難症
SRK63ZRH

無位計二匹先SRK60ZSXH

SRK60ZSXH 計二匹
SRK50ZSXH 計小二匹

講左好多次點解選擇困難.
因為重工將SRK60ZSXH都叫做兩匹半
正常23000BTU/h或以上先係兩匹半,18000BTU/h或以上先係兩匹。
當然依家變頻機如果計扯盡都夠數嘅
阿生唔止咁計. 如果只睇btu 係人都識
學習下點解P 機尤其窗口機點解會比例上唔夠凍.
計匹本身就唔準,不過約定俗成,而且方便⼀般人去理解。
如果單計BTU/h依家啲⼀匹大部份都唔足匹。
所以大陸嗰種叫法就啱:細X匹、大X匹。
我都話你知淨係睇B T U 唔一定多凍過少. 明唔明人哋講乜. 而家唔係話匹數俗稱同btu 足唔足.
如果係咁,駛乜叫人用63zrh
廠方用outdoor 35 , indoor 27dry 19 wet.

講假設 outdoor 35, indoor 27 dry 22 wet.

咁各機既btu 又如何?
想問你地平時話夠凍其實係預開幾多度?我見tkt巴打建議嘅匹數通常都比官方果啲標準預大半匹
跟Tkt巴買GS18喺廳,24/7開26已經覺得舒服,開25覺得凍
這是菱電加制冷型計法,不是其他抽濕型計法.
咁如果抽濕型係點計?最後諗過想買樂聲
簡單講既計溫度計上溫度非體感溫度較低
同一地方同匹(同btu) 係制冷型凍過抽濕型. 抽濕型計法開盡最大不可sqft x 100 大過BTU.
呢個計法抽濕型約25 度開盡,當然各抽濕型也有差別,例如室內機大小.
室外右手邊封散熱出風. 你九成因回風短路引起高過43 度壓縮機強制停止運作
買咗第2年Pan 窗口變頻1匹,出咗H97故障code,已預约維修,無冷氣的日子只有超英才可過。 有無巴打知H97係衰乜??
請問下有冇解決方法
你閱讀理解有問題?
拉機出黎 頂有error list. 好似風扇
叫你封右手散熱出風 呢句係solution
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞