冷氣討論 (14)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
樓上講左請試,室外機相,有啲似散熱短路
Z/rz24
講左睇上面答我.
開16度. 開16 度佢23 應該不會的. 反而係室外散熱.
其實你部機要靠右邊.
咁珍

要行去廁所影先影到, 有啲遠唔知睇唔睇到啲乜嘢
聽師傅講p記呢一兩年好多漏水壞機唔揀SRK60係咪因為唔夠制冷
用手撳住sensor試,好似啲風吹出嚟係涼啲? 今朝師傅都好似係咁試

裝右手邊係咪即係咁?

請教一下,裝咗同裝右, 會有咩分別
咁未必關事,你試吓定死吹右. 16 度. 用手按sensor 有冇升頻,有即sensor.
你咁樣吹左就會風短路. 仲要你呢隻凹盒型冷氣台
平面圖及室內機, layout . 其他资料及要求溫度.
撳住sensor試, 吹出嚟嘅風,好似真係會涼啲, 但個聲好似冇乜點變,可能我唔識聽
咁凹盒型係咪即係要換分體先係最好

本來唔想煩,又唔想啲喉咁肉酸就買窗口式, 原來真係唔可以慳呢啲功夫
你應該係右手係大位.你試將風(找物件導向右手至凹位角約右邊凸角左邊試. 試完再講.

唔買窗口變頻尤其P
1. 吹右差
2. 制冷弱
3. 價錢貴(咁既價裝分體)

頭先師傅已經睇完位
如果換新變頻機
重新穿過喉,「四芯」
總共要開四個正方形牆窿
基於裝修考量,費事破壞咁多影響美觀

而家決定直接換一部定頻機頂住檔
用舊喉
捱過呢個夏天,再考慮換樓

唔該晒咁多位師兄

安裝嘅時候除咗監督師傅抽真空有冇認真落力
仲有啲咩要注意

係唔係姐係類似咁
格力美的歡迎你.
同時有一個問題引伸左出嚟
師傅話我嘅室內機只支持270高度
但係發現呢個規格冇乜機揀

有冇推薦
係同吹水平. (塊野可以長到落機底)風吹右角度約吹至右邊打對牆角再多少少. 希望救到你. 試左再講.
80 呎是房總面積. 唔駛扣衣櫃等物件.
現天花到機底高度.
請問冷氣機年紀大通常會出咩問題?冷氣機唔夠凍會唔會係因為佢太舊
其實我個凹位喺間床頭嘅正中間
不過我都搵啲嘢試吓先
多謝你巴打
間房總面積76尺
如果試完都係唔得,諗住買分體算, 分體嘅話一匹係咪應該都夠晒?
正常係. 所以買P window inverter 不如買分體. P機又要on top 加匹. 又得43 度室外.
經一事長一智, 本來驚麻煩, 就咁搵師傅裝窗口式$600搞掂
係估唔到80尺裝一匹都仲要on top
Inverter 機不要用風扇向冷氣吹.

以前r22 噴熱無咁勁又拋水.
個個r32 天井位更熱更易降頻停機.
11寸幾
師傅話唔可以去得太盡
叫我揀260機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞