冷氣討論 (14)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
追返post先留意到巴打們講緊菱電有鑊氣
本身仲想出部msz-gs12vf
如果唔出呢部,420仲有咩選擇
呢一兩個星期內會扑槌
你有追你應該知
唔明
室外相
屋企房 冷氣壞左

睇中
三菱重工定頻淨冷窗口 [3/4]

有冇話邊度買會平啲?

bip 好似無得買
買返美的,同一個阿媽生。
有時唔著壓縮機但有時又著到,可能溫度sensor死死哋,但你又話有冷風出只係唔夠凍?
香港過保搵人整不如買過部新機,仲要窗口機
買枱力07好過啦,夠曬涷,我用緊一匹,呢兩日都係開cool+26度 ,房吹出廳都夠用
今日用冷氣噴霧+噴壺洗完coil (無拆機)
開機之後瘋狂噴污糟水
同埋扇葉不斷有噠噠聲 好似就爆咁
請問仲有無得救
係咪噴咗啲水去唔應該噴嘅地方
到底依家新公屋居屋
出面好大個石屎台比人裝冷氣

咁裝窗口式冷氣
仲洗唔洗加塊鋁片?
諗緊兩匹機
應該買飛哥 變頻都係6000有找
買兩部飛可等於買一部Panasonic
係唔係仲抵玩呢?
豐澤?
見到呢部
感覺好似好抵玩
但又感覺會唔會平得滯?
格力美的OEM 2匹變頻係咁上下價
所以都諗緊我驚貪平冇好嘢
定係都係俾貴少少買返Panasonic?
最近用防霉貼 加 抽濕70以下 fan 一個鐘

少少霉味都冇
諗緊可能換過部機,順便試下變頻窗口機(諗緊Panasonic定珍寶)。

另外想問下,間房70呎左右,2部電腦長打機既話,1匹會唔會太勁,定3/4已好撚夠
邊款?
個人意見 Panasonic窗口變頻個價貴到可以裝分體(如果本身有冷氣機台唔使搭棚)
兩部電競機長打機,⼀匹啦,Panasonic窗口變頻更加要加匹。
珍寶 用左幾年 上年無用抽濕機淨用防霉貼
風口吹出都仲有少少味

主要問題都係濕度控制問題
一濕就有霉菌 一熄冷氣變暖個下勁濕散唔走

香港啲機太落後
唔識自動烘乾
屋企3部用左十幾年既大金分體式都要換
2間房本身用緊 2匹室外機拖2部1匹室內機, 室外機打左柴搞到用唔到
廳用緊2匹拖2匹, 室外機生哂鏽斜哂出街
師傅睇完驚下次打大風會吹埋落街
點都要搭棚換不如換哂佢

見你地講大金呢幾年d機都QC差
係咪轉會 三菱重工 或 panasonic好d
目標都係變頻
廳1拖1 2匹 (淨冷)
房1拖2 1匹+1匹(加暖)
求推介
三菱電機係咪無咁好?
我見佢有D款有得拆出嚟洗好似幾好....但爬左D文好似大家都唔係太推薦
唔該師兄
比較好奇「Panasonic 窗口變頻更加要加匹」
係因為Panasonic製冷較差? 定其他原因要「更加」要加匹

之前都用開珍寶/大金 未試過Panasonic
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞