冷氣討論 (14)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
平日系
東芝
2匹變頻窗口點揀好?格力、珍寶、三菱重工定日立
左珍右格
想問下220尺舊式長型公屋無房
向東北偏東
門口長方型到尾廁所+廚房(得廚房頂天窗)
唔計廚房廁所大概180尺
係咪買掛牆分體好啲 一匹夠?
同埋想問呢類工程係咪要搭棚
你室外機比唔比突出去先?
請問有冇D3/4窗口機識得自己蒸發水份唔駛水盤搭喉
TKT CHing 你好. 麻煩你比D建議 :

廳198' , 現用緊 General 定頻2匹 AFWA17FAT, 用了7年多, 現在滴水滴到比人投訴, 揾師傅望過話無得整. 冷氣機窗台只有400 mm多少少高, 放不入428機. 請問有無建議? 定/變無所謂. 不用冷暖

大房 93', 都想一次過換機, 現用緊 Panasonic 定頻 1.5匹, CW-XV1213VA , 開始嘈. 定/變無所謂, 靜, 夠凍就得, 不用冷暖. 想慳電, 係咪變頻好?

謝謝你!
記得係匹半
新買分體式關機後有好多倒汗水喺出風口, 關機前已開淨風同埋冇開窗門, 舊機都唔會咁,呢個情況係咪唔正常?
無428 又係得一樣AFWA17FAT, 照理難滴水,個出水裝時有冇180 度扭向全去水及機是否裝太斜. 唔扭180 其實珍寶係會不排水.

93 呎inverter p pro 匹半. 不過如果裝到窗分就裝
相,應該正常
或者格力inverter匹半
反機裝係未要加錢?
師兄你真係勁
我琴晚忍唔住叫左個師傅上黎睇..
佢話個電容壞左 啟動唔到...
粒野好細粒 銀色圓形...
之後佢換左個新 冷氣又凍返
不過收左$1500..
算了....希望可以用多幾年 到時壞再換個新
我不勁,係出面渣.
如果部機係r410a 或尾代r22 係值 得整. 如果格同老美(非尾二代410a 就唔值)
Panasonic 樂聲 3/4匹R32雪種窗口式空調機 CW-N719JA....
2020年買
上網睇評價 一置惡評
D人話好嘈 又唔凍
但我覺得都OK最緊要唔好再壞...
你用成點,尾期r410a 定頻樂聲開始個電容係垃圾.
除電容外其他可以. 你祇要換電容就可以.
想再問下
我見部冷氣貼左機電署張圖... 顯示我部機係 1級能源標籤..
但我上網睇返部機 個個都寫係4級
邊個先係真
Update 左scheme 計法不同.
All cooling only

你右邊申手出去應該可以扭到.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞