冷氣討論 (14)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
和不可開風扇吹回冷氣會影響感溫.
原來你240 呎2.7m……………
勉強叫做200呎,搵左塊簾隔開左走廊 但明明前兩日開26度,室溫都落到24度,所以應該本身夠做
前兩日落雨 今日出太陽
未必,你先度溫同50 比下,大約都知係部機運作正常定係不正常. 60zsxh 當二匹. 唔好以為佢二匹半,真正二匹半係63zrh. 50zsxh 唔係真正二匹,係細二匹
. 所以點解我成日叫直上63zrh. 當然無位無法.
重工泰國匹半以下/二匹半以上🉑️叫夠力因為佢機比別人大. 50zsh/50zsxh/60zsxh 係比其他差. 佢屬抽濕型. 如果同size 制冷型溫度亦會較低. 所以電機gs18 機細啲人話凍其中一個原因.
亦所以點解抽濕型我會加P二匹. 點解yk18 制冷型機細叫夠凍. 點解二匹叫上東芝18j2kv/22j2kv. 就係咁解.
東芝點解j2 會食電左因為佢疏coil ,所以佢coil dry 只吹30 分鐘. 重工泰國要吹120 分鐘. 當然少量減配是有. 始終不是高階香港無入.
唔該巴打

即係打去原廠問?佢哋會(收錢)整?

(堅唔識,覺得問題白痴勿插)
三菱3/4匹變頻分體 膠水盤冷縮熱漲聲係唔係無得搞?

好大聲 訓唔到

揾左代理睇2次都搞唔掂

又話水盤無得換
點會水盤無得換. 及你確定是水盤發出?可以上電視
代理話係水盤問題
好簡單,咁整唔好有問題就要換,唔換就退錢退機. 無🉐️話無. 你問佢上電視會唔會更好
一陣同代理傾吓換個膠水盤
我係電器鋪買, 退唔退到機?
退機叫代理攪. 你攪唔掂就係佢問題
佢攪唔掂就係佢問題
巴打推介個幾間有無邊間係可以重工420冷暖唔使特別升高部機

唔想逐間逐間上門睇位
想問點解巴打通常都推薦冷暖機唔推淨冷?
如果有獨立冷氣房係唔係即係買咩機都裝得落?咁係咪無必要買420?
雪種係咪盡量要揀R32?
同埋點解咁少推薦日立?
唔好意思好多問題
點知
日立死版比例高. 如果你要420 制冷型又宜家無左菱電揀唔要抽濕型菱重樂聲你🉑️以揀. 非420 東芝可替代
死版即係壞電路板?應該點分部機係制冷型定抽濕型?同埋大金又點評價?我見佢全部款都貴過人
又係或者你第一因為frost wash, 佢膠係最少雜聲.
大金差係臭同慢. 其實各人因自己要求而買機. 點分抽濕型定制冷型,睇厰數據,睇coil, 睇表面積,睇蒸發器喉走法. 無廠数據就靠經驗. 唔識就記住P一定係抽濕型. 日立東芝珍寶多數制冷型
還有重工是抽濕型
咁抽濕型係唔係會食電啲無咁好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞