冷氣討論 (14)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
3年電費都補得返啦,起碼買完又唔會中伏
收到你,我都想裝分體
搵裝修佬研究下點收口先
CS-U9YWA
呢個位出面夠唔夠闊擺420?夠咪直接將部室內機掛喺個冷氣位度機尾出喉咪乜都睇唔到囉
窗口機冷氣今年開始突然唔夠涼
洗左隔塵網都無用
部機用左3-4年
換左佢定搵人洗冷氣好?
太陽直射第一會食電啲,第二都有機會過熱,但就算擺天台360度無死角太陽由朝曬到晚都係咁用,夠通風就唔會過熱,反而天井位四周太多冷氣機焗住一鑊熟。
明白 thx
想問下抽真空個part, 點樣分係 真.抽真空 定就咁“啤氣”?因為之前睇過話攞錶都可以唔係抽真空,而只係啤氣
學習尋找
點知
熟人介紹
應該係駁室內機既喇叭頭整得唔好
裝機有抽真空有用錶check 又用晒番梘水咁
唔明點解仲可以漏 仲要快到一個禮拜就完全唔涼
漏種. 唔整找漏入種換機,完.
雖然聽到好多人話換機好過搵人整
但我又覺得好浪費..
依家我部冷氣就唔凍
壞之前都幾嘈下 依家唔嘈 但風就唔凍
問過下啲師傅都話要洗下冷氣
我怕就怕洗完 又係壞
洗乜Q呀漏種,咁你叫人整. 邊Q個師傅呀. 講黎聽下.
都係Google打返自己區整冷氣keyword...
有D 聽完我描述就話 無得整啦 壓縮器壞左
有D 就話洗下機 未必關壓縮器事
....
我想知邊區,成區我都避下
你覺得漏雪種問題?
你話唔凍. 一年機. 呢個係你有限度形容.
其實我估係死電容. 換電容.
老實邊區,point 1 and 2 有啲問題.
沙田
依家間間都話要上黎睇 但收$500 檢查費
唉,認真答你. 條街好那熱,熱到頭暈.
你而家部機係咪得風聲無左壓縮機聲.
係嘅話,你試吓換電容.電容係銀色圓柱體.係控制盤入邊,格力有部份機喺室外右手邊. 如果你日立牌就唔好整. 跟住你攞住個電容落去五金舖配配返一樣spec, 照樣插番就得. 個電容平嘅$50都有貴嘅百零蚊.
扭制嘅機械定頻窗口機基本上佢底盤散易冇生銹,你個壓縮機或者風扇唔着嘅話換靚電容,跟住又可以捱10幾廿年. 無限復活.
1匹分體 平平地邊部好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞