遊戲業高層: 開發成本越來越高 ,用舊IP出game 算

352 回覆
120 Like 11 Dislike
剩係計曾經獨占嘅,對馬島,god of war,ff16,蜘蛛俠2,浪人崛起同劍星我都玩得好開心
你計埋switch獨不佔嘅game就仲多,2077, gbf relink,巴德之門3,街霸6,Armored core 6, elden ring,生化危機8
得翻switch點會唔係玩家損失,你冇姐,你代表曬所以玩家?
玩家群體咁大,你睇唔上任天堂之外嗰兩間唔代表其他玩家睇唔上,我都睇唔上微軟啲獨占,但假若冇咗微軟一樣會有玩家有損失,你邊有得代埋其他覺得有損失嘅玩家唔同意
其實以前RDR系列其中一個定位係用黎試新Engine比之後隻GTA,開發成本高係預咗。
由俾game評一面倒負評
去到俾識貨人係Reddit推翻上黎
一步一步更多資源整game
就知道game評人除左日本分部外都係垃圾
一雞死一雞鳴,江山代有人才出
昔日嘅大廠俾華爾街高層控制只係識整垃圾,咪俾第二間識整驚嘅上位
當年CDPR靠Witcher變世界級大廠,今日Larian Studios靠BG3
唔通仲寄望blizzard BioWare識得整遊戲
仲要至少交幾球保護費俾嗰幾間左膠顧問
邊仲有錢淨
同意,呢幾年最滿意係bg3同2077(bug fix後)
正正經經整隻3a 既抽蛋game 咪得lor
所謂game 評其實都只係利益集團圏子
有俾錢就唱好你 冇俾錢就寫死你
請一班DEI佬 根本唔係專業人士 又咬住份糧
班商業高層除左諗點幫自己加人工就無野識
唔識分好壞,唔夠膽創新
成日就係想玩家好似韭菜死忠咁,出幾垃圾都照單全收
反正內容都係拆開DLC出
用DLC更新咪算
其實間接反映貧富懸殊嚴重,部份有錢手機game客已養得起隻廢game, 洗L理我哋班腌尖窮玩家
日本廠出勁多rpg non-3a大作咪一樣咁好玩
人地賣靚女賣劇情 一樣生存到
係歐美班左膠阻撚住哂

夾硬整d醜女黑人做主線 又無合理驚豔劇情 操控性又低
咁naughty dog就真係抵撚死嘅
你仲花心機應佢 一睇就知係對遊戲開發完全冇半點概念嘅發言
平都講得出 依家連堆indie game啲成本都係越嚟越高開發週期越嚟越長 嘅情況下仲講3a嘢平 咩450人服務千萬嘅人 完全唔諗銷量唔諗風險管控 連常識都冇
成班細蚊仔乜都賴左膠
Genshin應該賺唔少
啲鬼佬同日本佬課金課到癲
你自己on 9 整d黑人 肥婆出黎
根本就無人想用呢堆角色
你以為自己係邊個?將自己看得那麼高
左膠事實上係歐美有好大市場,你估人地唔識計過條數咩
普通人 諗嘢同普通人 一樣

唔同嘅 唔係我 係你哋
細唔緊要
賣幾多就當然係越多越好
但最緊要有合理期望,有錢賺就得
賺大錢唔輪到indie
都唔輪到3A 啦
而家手機GAME 先賺得多
on9柒左就潛水啦
宜家係講緊歐美市場,無啦啦UP乜鳩野普通人

傳統玩家自己攞黎
成日等二手 特價 free同gamepass
出dlc又牙痛咁樣 又話貴又話唔值
鐘意隻game 週邊又唔買 爆機轉過頭放二手
最多上網免費做打手 邊個踩隻game就屌佢
TLOU2完全係震撼教育
以往覺得咩LGTB元素覺得都係碟邊菜, 唔中意咪唔理
但原來係可以將一隻10/10搞衰到變左地底泥
講真而家啲驚出埋game play trailer幾好玩都真係睇定啲先, 點知入面有無收埋啲屎比你食
其實歐美同我哋諗嘅嘢唔差得遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞