遊戲業高層: 開發成本越來越高 ,用舊IP出game 算

352 回覆
120 Like 11 Dislike
仲要ps5獨家
成堆野為加而加 都考慮遊戲恆或玩家角度實死
老任呢方面都仲係清泉,即使多左以女角為題既遊戲,都保留到遊戲性同美感。
個人覺得佢trailer 欺詐,根本當前作fans 係狗咁撚,好嘔心
所以咪話個個追求畫面一定會堆高成本,我唔係話左膠無影響遊戲銷售,但呢係講緊「開發成本愈來愈高」喎,呢個係鐵一般既事實。左膠影響銷量係影響緊「銷量」,唔係影響緊創作成本,我只係想提出呢點,因為左膠因素根本唔對題

而成本高咗試錯成本增加,無新既formsoftware出現都係必然

希望各位負評ching讀下電子遊戲史

1993年doom開發期係15個月,開發人員5人
1997年發售既half life開發時間係2年,開發人員80人
1999年AoE2開發週期預計係1年,但因為要重寫engine,先用多1年變2年,ensemble工作室高峰期有100名員工
2005年portal係2年,約100人
2006年發售既上古卷軸4用3年半,約100人

然後放到依家

2018年Spiderman,4年,450人
2018年red dead redemption 2,5年,1000人團隊
2019年CoD Modern Warfare(Reboot),2年半,3000人

然後再講點解鐘意舊ip重用再重用
2022年CoD MW2,2年,總人數不詳,但IW自身有450員工
2023年sipderman 2,3年,450人

靚畫面既遊戲唔係憑空變出嚟的,係要好多人數,仲要壓榨好多人先做到,小弟有個fd係Sony做遊戲developer,好撚好打,技術力超小弟N班,但人工係我2/3,根本血汗工廠
高成本還高成本
低銷量還低銷量
睇我啱啱新個回應啦,唔係想同大家鬧交,但好多ching根本唔對題
覺得遊戲開發成本呢10年間無升過咁
但事實上係爆炸式增加緊
咁似c記
但佢d炒飯又幾好食
咁佢地on9 啫
下下都搵命搏,咁實大風險架
就算SE 都識開下啲細project 整下八方旅人咁
整多一兩次有人肯買咪搞大佢
冇人買咪收檔
唔洗下下都整幾億下嘛
rockstar 又以前都會出下啲小品bully 咁
而家就乜都賭哂落去GTA 度
自己唔開細job 搏賺錢就埋怨大job 燒錢?
會唔會弱智左少少?
無錯
快重制恐龍危機同鬼武者
因為無政治元素真係一隻普通遊戲
追靚畫面=on9
硬件不斷進步, 靚畫面唔會追得完, 成本只會越嚟越高
玩家著重嘅係遊戲性
啲錢拎晒去整靚畫面, 但係唔好玩嘅話根本唔會有人買
靚畫面嘅game只會呃到啲傻仔買
食左上集光環
但佢個情況令到好多人
都唔會再衝首發/Pre Order
幾年後既依家,啲game 廠就講開發成本高
咪就係早幾年自己搞出黎
我認同
但現實係唔擺個3A大作既頭銜
好難賺大錢,而玩家亦expect你大廠出3A Game
係,係有啲小作坊/小作品爆heat,例如Palworld、八方旅人
但試問呢類作品近10年有幾多,又有幾多game寂寂無名,放係steam貨架之上
唔覺
遊戲性sustainable 過畫質
正如而家數nds 經典都多過ps2
所謂既魂系,其實就係將橫向過版game 3D化

所以本質上其實大家都仲係玩緊橫向game
都係果句開發成本高還高,銷量低還低
假設唔搞左膠,銷量增加都改變唔到成本增加既現實
你最多話預計銷量增加,所以投資者更願意出資
但講到底都係兩件事嚟
有幾多呢類game
一隻賽車
一隻足球
一隻籃球…
佢地唔會理 總知係sweet baby嘅錯

God of war ragnarok trailer大大個黑人 已經1500萬

Spider-Man又pride flag又blm又聾啞人士任務 仲有mj個新look 都已經1100萬

甚至大家屌緊嘅黑人武士 ubi都話pre order賣得幾好

有啲ip已經去到too big to fail嘅地步 講到尾有幾多人真係會因為spider-man 2咁多woke嘢就唔買 事實就話俾大家聽根本唔多
但係sweet baby 都有錢收
係好直接既成本增加
同埋做過設計/美術既人應該會知
佢呢啲撚樣實會叫你左改右改
改醜樣啲,加個黑人,個人唔夠黑 etc
Redfall多bug到仆街
Forspoken垃圾女權編劇 內容/對白尷到仆街 唔識寫故事
你就話係因為新IP? 發個夢求其歸納個原因唔肯正視聽 痴鳩線
任天堂啲game開發幾錢一隻?
用下創意啦 打機玩遊戲性 唔係睇戲
隻game 好玩嘅,睇完streamer 玩都會自己玩
隻game 得畫面嘅,睇完streamer 就算啦
慘在而家多人多錢都整垃圾呢
下下掛住3A牌頭,我都唔講要有新意
連舊有質素都keep唔到
唔好比錢個lgbt+指導咪得囉
我本人利申係真點覺得SM2同TLOU2太左膠而唔買
唔敢話左右真係無影響
但老實講唔覺影響有咁大

再講標題係講開發成本增加導致試錯空間減少,無人願意開發新ip
所以討論左右對銷量影響根本唔對題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞