遊戲業高層: 開發成本越來越高 ,用舊IP出game 算

352 回覆
120 Like 11 Dislike
假玩家 課金手機玩家
真玩家 等特價阿根廷人 Xbox game pass擁躉

目標客群肯俾幾多錢,廠商咪落幾多成本
好公道
現在消費者就係一炮過俾幾十蚊美金買隻AAA GAME嫌貴
隻GAME唔洗錢但係不斷課金洗更多錢又OK
其實唔少玩家對LGBT冇乜意見,比例適當就ok
但而家係特登整啲奇形怪狀醜樣嘅角色
點頂
唔用sweet baby 已經少一筆成本
好彩SE 仲記得聖劍,saga
賺就唔會大賺,不過實有死忠會買
2D hd 都係出路,不論remake 或新作
傻閪歐美佬 抵佢執笠
我咪唔買"新"game
我玩舊作都係一鳩樣
將你賺多左果份俾你個FD囉
得罪晒D客仲豬多狡辯, 買佢老母咩
成本去哂sweet baby 度
steam 有仲做緊sales
都係個句
日廠唯一清泉
見歐美左膠廠覆不停炒人又要執笠心到涼, 以前都唔會課,變到而家個個月課俾日廠抽電子雞,3A 都只會支持日廠,1蚊都唔會俾你班左膠nigga 賺 就同你班左膠鬥長命睇下邊個死先
重製出舊game,即是無創意
你隻game好玩既話我又無乜所謂
好似柏德之門3可以同黑鬼隊友/變左熊既德魯伊扑野我覺得幾好笑
但你本身隻game都唔好玩仲格硬加落去/續集格硬加落去破壞舊作個形象就放大晒啲缺點囉
好多嘢都啱,但唔認同冇新嘅fromsoft出現嘅可能
Fromsoft都唔係靠AAA Title掘起,DeS一開始只係冇期望湊下數嘅PS3獨佔
細廠難道而家就唔能靠做indie掘起?

當然,細廠要慢慢經營變到有開發AAA嘅資本係接近不可能
但本身fromsoft可以發展到而家咁大,掉返轉頭睇一樣係化不可能為可能
fromsoft係異類,唔適合做例子
搵sweet baby呢啲公司可以用DEI呃下funding,你當班人真係鍾意政治正確咩
咁係capcom勁姐, 用最低成本翻炒, remake生化234集capcom都唔知有冇出五成力去整, 但都已經有唔錯嘅質素
出dlc都真係要佢值、做得好先至唔會比人屌呃錢
stellaris基本上每次都係一個race pack但佢本身內容都好豐富
cities skylines就係一堆裝飾用或建築dlc
mechwarrior 5每次都係一串新劇情加新機體
total war warhammer就係新角、解鎖可用種族或戰場等
只係第一隻大型新update shadow of change食相太難睇搞到成個fandom反起CA咁滯
連帶之後出隻新tw pharaoh評價都大插水
出DLC or 課金內容值唔值係一件事,但我其實係講緊啲所謂的傳統玩家要求既係遊戲公司由正式發售個刻,就要一個價錢包哂遊戲本體,後續更新/fix bug,自願新增內容。

點解而家成日都有所謂的豪華版 or DLC更新,咪就係啲玩家唔願意付出更多金錢去買本體,變相廠商要逼人買DLC先有錢做落去,呢樣又間接令廠商一開始發售時就收埋部分內容,轉化成DLC發售 or 後加,變相又好似搵玩家笨,導致玩家等二手、特價同gamepass,根本遊戲廠商同所謂的傳統玩家整左個惡性循環出黎。

而手機驚個種免費本體+預制更新去吸引玩家自願付費,明明係一個好既循環同生態,但好明顯有啲人就係唔想俾錢/剩係想俾少少錢,就要keep住有無限咁多的新娛樂,就算係1000蚊一隻驚,如果佢係俾到~50小時既開心你,都唔貴啦,除番開咪又係廿蚊1粒鐘,把口就話呢樣唔值個樣呃錢,講到尾咪就係唔想俾錢又要享受多多lo

仲未計手機驚玩家心態同傳統玩家根本唔同,或者叫易serve,起碼佢地覺得俾完錢係有開心到就OK。而啲傳統玩家就要講埋啲CP值,綜合哂成隻驚既所有野,再加埋自己主觀感受去判斷隻驚值唔值得俾錢,咁既客群再加上開發遊戲既成本同風險,邊有可能會好似以前咁整到足夠數量既好game,只有以前資訊唔流通先行得通個套。

玩家土壤同遊戲廠商兩者係相輔相成,就算無LGBT,個圈子遲早都係越縮越細
不過分這麼細
兩隻都係過氣
淘汰弱者
韓國同大陸game 崛起
ai 就係gen 黑人同樣衰女人
人地手機驚出skin加10抽 賣150蚊
大把人買

如果劍星將五分一衫逐件賣廿蚊
應該屌晒鬼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞