遊戲業高層: 開發成本越來越高 ,用舊IP出game 算

352 回覆
120 Like 11 Dislike
Sony炒人但同時比足顧問費Sweet Baby Inc
奈何有班on9 見到畫面靚就鳩衝呢
如果嗰班人有多少少骨氣,等多幾隻垃圾仆直,過幾年咪有機會撥亂反正
其實以前不嬲都係出好多低成本2d橫向新ip試水
紅起喇 續作先大搞咩3d 立體乜乜柒 去收割fans

宜家下下新ip當大作搞 賭身家咁 唔收皮就奇啦
真心,遊戲開發最大成本係養班it9既人工
俾SB啲勒索費真係事少,俾抹黑事大,都係點解好多公司俾咗佢息事寧人就算
班鬼佬連gameplay都未整好就以為自己係大師
完全唔同意
任天堂,PS同MS三間要我揀執淨一間,一定諗都唔洗諗會揀任天堂
PS同MS近年ge大作有咩?SM2都只係新瓶舊酒,SM1玩到後面重覆性勁高,唯一可以讚就係畫面,不過一上左PC,PS主機啲畫面已經完全輸曬
任天堂到依家同一個IP都可以不停開發新玩法,嘗試用Mario衍生作品出嚟有幾多?Zelda,Kirby,Pikmin,Splatoon呢?依啲就真係叫遊戲啦
俾SweetBaby呢啲冚家剷LGBTQ無膽傻閪勒索,夾硬改醜啲主角咪就係冇人買既原因囉
Exactly
老任啲IP 幾乎每一代都有突破有新玩法,而呢啲突破唔係單單提升畫面,呢啲先叫遊戲㗎嘛
乜嘢係SM2
麻煩用short form用返啲人睇得明嘅
仲有時間成本,屌GTA VI要13年
我諗GRA VII要25年以上
啲續集真係要等個孫燒
我諗無咩人係會睇唔明
學埋哂暴雪啲衰嘢 太有個性
:我哋覺得應該點點點
畫面每一兩年都有新development
搞搞下隻game d graphic 又”outdate” 左
倒不如專心研究玩法同劇本好過啦
Last of us Part 2
仿真物理係有價值嘅
明星樣同配音就真係浪費錢
靚女如Melena, Malenia 都有啲殘疾
係升骨灰條女幾靚,竟然無比 SBI target
因為佢地唔咁樣整就冇hardware大企去sponser佢地。人地要賣display card賣cpu
在推特上,一位使用者分享他在 2013 年接受採訪時,發表的一段關於裁員的回應,岩田聰當時說道:「如果我們裁減員工數量來獲得短期更好的財政結果,員工的士氣會受重創。我真心懷疑,那些擔心自己可能被解僱的員工,是否能夠開發出能夠給世界各地的人們留下深刻印象的軟體產品。」

「我知道有些僱主會公開他們的重組計畫,透過解僱一些員工來改善財務業績,但在任天堂,員工在各自的領域做出了寶貴的貢獻,所以我認為從長遠來看,解僱一批員工無助於加強任天堂的業務。」
雞先定蛋先
唔追畫質,成本細左,咪唔使咁多sponsor
GG 俠2無事係因為上集口碑好
加埋gameplay 夠好
左膠野識得擺喺啲唔重要嘅支線(除咗啞妹)

擺喺啲重要位嘅例如10/10, 黑妹之地呢啲咪死撚哂
玩埋啲電影演出緊係高成本 最重要既遊戲性又冇
班撚樣到依家都未知自己衰咩
放落google 除左佢幫我估係Spider Man之外
下面頭一頁result 冇人咁用
點解sm係spider man 唔係super man?
咁batman係咪叫bm? ironman係咪叫im?
開發商越嚟越鍾意
浪費資源去啲冇用嘅地方
例如: 唔會行嘅垃圾場景
你唔記得咗Sweetbaby?
就係成本高, 要攞政府funding
之後仲要比保護費啲左膠
Ironman 係IM 好似係約定俗成左
利申:我都唔鍾意係咪都寫short form
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞