遊戲業高層: 開發成本越來越高 ,用舊IP出game 算

352 回覆
120 Like 11 Dislike
但GTA會名留青史
而FGO唔會
我無實際研究過
但薩爾達曠野之息都應該唔平
但王國之淚又reuse 素材又再大賣

Mario 嗰啲
鳩估搞隻FF 嘅錢都夠任記
出幾隻Mario 星之卡比Level新game 啦
D人屌老任部垃圾機
屌少d開發商
老任好偉大
青沼講過賣200萬套就回本
假設每張遊戲獲利50美金
應該唔到1億美金咁上下
係近年3A作中算較低成本
但老任都講過開發團隊得300幾人左右
係外國大廠一半
其實都可見遊戲開發成本主要都係人力
唔係stream 咁下下叫你出PS 像素
啲人要起格同狗牙
但用畫風去遷就啦
好似任記咁
一係改走卡通畫風

老實講
stream 獨立遊戲
Fear and Hunger
用RPG Maker 都出到有質素恐怖game
係創意問題啫

以前做game
除咗畫面
仲要考慮記憶體
CPU 效能等
依家唔追畫面到咁極致
都少好多嘢煩
咩行業都係一將功成萬骨枯o架啦
做得業界龍頭的3A大廠有邊個唔係曾經喺無數遊戲入面脫穎而出的一代傳奇吖
整多幾隻10/10
再日日屌客包你成功
所以一直都覺得老任行啱路
用遊戲性去刀仔据大樹

啲畫面嘢
留返畀M$ 啲無限金錢燒銀紙啦
佢哋滿足到啲追畫面嘅玩家
亦可以帶動硬體開發

反而覺得$ony 迫自己做日本M$
又銀紙又無咁多
根本搵自己笨
你諗下隻濕9悟空都要700萬,傳統大廠點會得咁少
當然woke思潮唔係錢銀問題咁簡單,歐美嗰邊又真係好多人真心追捧woke文化嘅

woke就好似印度人咁,通常一個高層係woke撚,之後成間公司都會變晒woke撚,請人係用夠唔夠woke嚟做指標,而唔係有冇能力

結果就係遊戲開發由一班靠lgbt+上位,但冇真材實料的人負責,依個就係點解通常隻game玩得政治正確都十有八九係伏嚟

tlos2嗰陣政治正確啱啱開始,公司仲未換完血所以遊戲水準唔計劇情都仲keep到,依個幾年過去肯定換完晒血成班woke撚,再整game應該唔止劇情,連遊戲部份都變埋屎,所以幾年唔敢整game
以前D機機能限制
出3D GAME要識偷雞
偷格同用貼圖哩D真係例牌菜
再耐少少
2D洛克人都因為計錯數
都要reuse 一啲素材慳位
等隻game 放得落隻碟(帶)到
咁E家FIFA 搵唔搵到錢?

睇下XB2,3勁多位都對唔到嘴型咪又係冇乜人彈
再加明星motion capture
嗰度都夠請幾條team返嚟做開發
下下3A根本燒錢
有時好玩仲重要
我就係你嘅諗法
一見政確元素即刻唔考慮
本來會玩下刺客信條睇風景
黑人武士我真係不了
同埋都覆覆樓上DEI
唔係唔畀啲game 廠搞
不過搞得make sense 啲啦
搞到好似個世界
好似圍住啲黑人同性戀肥女人轉咁

我覺得任記其實都有搞下DEI
不過唔會咁撚低裝
好似曠野之息咁
個雷獸英傑型棍到爆嘅烏爾波扎係印度女人嚟
建築公司個老闆櫻達就同性戀嚟
維維安就跨仔嚟

其他game
Mario嘅Peach 公主一直都畀人救
上年開始做主角

薩爾達都係
嚟緊會喺林克傳說做主角
仲有第四代?佢第三代既dlc已經好完美
witcher可以放低把劍做葡萄園主人
大把人冇ps5等pc
有咩推介
小島秀夫同宮崎英高佢兩個都係遊戲界嘅天才

其實好多Game都致敬咗Fromsoft嘅魂系而出咗唔同嘅換皮類魂Game
以前啲GAME點陣圖,但內容劇情好撚震撼
https://www.youtube.com/watch?v=a8vJUgeK_3c

救返阿媽用密碼斷腳嗰Part真係神來之筆,點諗到
有,官方話整緊,或者講佢個契女既故事呢
唔係geralt做男主角 強烈懷疑又係黑人女人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞