遊戲業高層: 開發成本越來越高 ,用舊IP出game 算

352 回覆
120 Like 11 Dislike
課金手遊改變哂成個game市場….

啲咩fgo pad 馬娘 原神
萬一突然執笠 會唔會有勁多玩家刷首抽轉生呢
完全係自己攞黎
遊戲角色要抽,裝備全部用錢抽出黎
乜撚野SSR ,抽果啲都弱撚智

將來冇好game玩真係唔好怪人
啲垃圾遊戲商自己養出黎
唔決定性
真咩
勒索級咩咩baby
搞到成個行業食緊屎喎
根本走錯方向
行switch 模式好過啦
睇到之前班LGBT 勒索顧問費
要成700萬美金
然後樓上仲講左膠唔係問題
遊戲界良心清泉
唔會啦仲整緊4代
唔會 所有服務型遊戲 都只會係慢慢衰退
除非佢做咗啲事 特別柒

如果唔係只會越嚟越多人,只係頂唔順單一嘅遊戲玩法而唔玩

佢哋啲活動都係打個副本 出嘅嘢其實都差唔多

佢唔想玩家咁勁咁易插到個副本 佢一定要加大量嘅debuff落去

長久以來就會越嚟越難 去到一個普通人嘅極限過咗陣

個市場就會開始慢慢下跌

咩叫極限 反應速度 邏輯嘅複雜程度 等等

呢啲嘢越嚟越快,越嚟越複雜嗰陣時 遊戲性好似係多咗

但轉個頭嚟講其實佢係煩
咪就係囉,個成本即刻多咗7,000,000
勒索費700萬美金都算
D角色整到鬼五馬六都唔決定性
利申:玩開刺客系列但唔會買黑人武士了
用AI畫咪算
呢幾年都枕住有d長期營運手機驚執笠啦
課金你當佢係買某d遊戲不斷出的dlc/SKIN就啱哂
只係有個風險係隻驚無得永久放庫存

如果咁就要去刷首抽,咁佢本身課金就已經係去到病態
開發?
你d 垃圾高層年薪幾多
出埋d 垃圾game
業績廢成咁都未落台
就知咩料啦

倒錢比IGN Sweetbaby 正一傻閪
而家係多左好多教育玩家的製作商+宣傳
睇下最近屎忽入教條個黑人單野就知
你同我自己玩埋佢算啦
一代宣佈咗重製 交俾support studio整 由CDPR整過witcher嘅人監督
鬼佬programmer都比人炒
香港寫game
四代賣咗一年 二代係五年前
出埋晒d LGBT 醜女 政治正確垃圾game邊吸引到人玩我只係想打機 你鐘意出垃圾唔阻你 唔好阻其他人出正常game
清走無理嘅進步主義可有效降低風險
要去app台屌先有用
呢到全部pc console撚
冇衝突
如果得翻switch嗰類咪又係玩家損失
gpt出現之後
應該整大型3a game可以請少好多人寫故仔同對話
the last of us 2 咁撚垃圾都賺到笑
我相信出第3集都會好多人買
同一時間劍星剩係ps5獨佔都已經賣左一百萬份
班仆街有冇諗過賣唔出嘅問題劇情人設政治正確
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞