遊戲業高層: 開發成本越來越高 ,用舊IP出game 算

352 回覆
120 Like 11 Dislike
出LGBT+無人買 同 我講成本上漲
要教育玩家啊 開化你班父權
老母晒 打得都係 善良嘅人 何來父權
垃圾公司
事實上GTA成個系列包裝賺到笑既GTA5 online賺既錢先岩岩嬴到一隻曾經風光而家過氣既FGO小小
console game成本高過手遊幾百至幾千倍
賣一次就係咁先d玩家又閪
整死埋舊作
左膠+整到畫面咁靚睇戲咁燒經費,但遊戲性悶,同我講成本高無人玩,咁抵你收皮。係咪見老任出極都係嗰幾個IP但賺到笑,就想抄人哋?你睇吓人哋啲玩法不斷創新,玩落真係覺得好玩,呢啲唔學?繼續出你啲黑人、女人、殘廢…咪得囉,都唔係想做生意嘅
間間廠都出垃圾3A大作有畫面無內容
蛛蛛俠2 好似燒左3億美金,賣左1000萬份都未收返成本
錯!係垃撚圾公司!
開發成本高 , 即係犯錯空間縮小
然後繼續整左膠嘢入去 , 整柒啲女角
搞到大眾唔想玩 , 小眾嘅左膠又幫唔到銷量
市場到時會給予適當嘅教訓
像FromSoftware這樣獨特不跟隨主流的工作室可能不會再出現,它的首作《Demon's Souls》曾被形容為災難,Sony甚至一度拒絕為它在歐美地區發行。如今FromSoftware吸引了數百萬的「魂學家」,《艾爾登法環》也被各方參照,試圖研究出它成功的方程式。

宫崎英高
高成本 整埋d冇意義所謂高畫質寫實風 電影式過場 講野對嘴型
明明係啲遊戲公司唔肯俾啲玩家想要既野佢地
唔聽玩家意見,衰左又唔屌得仲要死撐
成日覺得自己設計出黎既野先係有品味,唔改得,係啲玩家唔識貨,要教啲玩家點玩遊戲
根本依班高層先係搞死遊戲業既原凶
近年啲非3a大作仲好玩
明星樣,明星配音,仿真物理
個個歐美game developers 當正自己藝術家,但其實所謂嘅藝術都要有受眾,如果唔係只係單純嘅打飛機,而呢班仆街,既完全唔撚知自己啲玩家要乜,又想要賺錢,再而扮有品味…
老實講,你真係想藝術出隻game純粹為咗表達自己搵吓共嗚,咁可能都有小眾支持,我欣賞你。不過好似上述咁不陰不陽,你同我講想賺錢,但又同畀錢嗰方嘅我哋背道而馳,想講句:做乜撚嘢啫你?呢啲嘢好撚唔掂啊,收返埋啦。
EA UBI呢啲垃圾公司出開啲商業快餐game都當自己藝術家
左膠有影響,但不嬲唔決定性,係既話蜘蛛俠2就唔會咁賣得,好玩既遊戲點都有人埋單

實際上問題都係離唔開錢,呢家3A遊戲開發成本高到痴線,成幾億美金用幾年做一隻game,萬一賣得唔好呢?啲it9唔洗養?Red dead redemption 2開發5年喎,5年壓成5億美金入去,要幾大膽先會做呢個投資決定

而要融資咁大畢資金往往係上市大公司先做到,假設你係SE股東,公司衰過一兩劑了,依家要開新project,你作為股東會唔會願意俾公司犯險?你面前有既選項有FF,同一個唔知咩項目,你會投資邊一個?

玩家追求畫質愈嚟愈靚、功能愈嚟愈多,3A遊戲製作成本只會不斷堆高,呢個係無可避免。不過近年多咗玩家開始追求遊戲性而唔係畫面要靚,催生返啲indie game既土壤,希望可以改變呢種畸形現狀
求巫師1,2重製
入面啲designer同gaming journalist一樣 撈唔到傳統傳媒/美術行業 先settle喺遊戲行業 本身就冇對打機興趣 又將嗰套價值觀帶入嚟
因為製作高畫質既game無平過
科技進步,但成本都係"進步"
SBI帶頭勒索,又要你俾錢,又要你整隻賣唔出嘅game
高畫質就係一條得一個方向嘅賽道
高畫質一定係高成本
依條賽道注定係有錢嘅公司先玩得起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞