遊戲業高層: 開發成本越來越高 ,用舊IP出game 算

352 回覆
120 Like 11 Dislike
以前個個玩PS4 PS3 XBOX 360時代果陣有啲Game得30fps畫質低唔覺接受得到,但依家唔知點解個個冇60fps高畫質就屌晒鬼
https://www.youtube.com/watch?v=QU-db73BAFI
難講,而家cdpr好支持多元.同埋前排話witcher3有好多過時既設計,具體係咩過時就冇講,只望唔係講緊故事同角色設計
PS2 黃金時代 好多3D 大作GAME GTA 都出咗幾代仲要有DLC
Developer係有兩個用法,有時指開發成隊人,有時指programmer
但第二句肯定唔係咁,冇見過人咁寫
Game design係遊戲設計
Artist係美術設計
你打開任何一隻game嘅credit都唔會咁寫
GTA
https://www.youtube.com/watch?v=bAff_4s9Fsg
Bloodborne
https://www.youtube.com/watch?v=-Jj3HzrVI_Q
你咁樣講我同意嘅
開頭我用software engineer果套代入
不過諗返起都係嘅, 成個gameplay design應該叫game desinger
咁又太以偏概全
我識好多朋友同事都會幾修 返工玩手機 收工玩pc 扮工撚係超乎想像
不過pc要求高係真
但最近elden ring DLC上台仔網睇班人狂屌貴
我心諗個筆錢連手遊2x抽都無 係咪窮到咁

利申 4080 手機中課
其實有冇數據睇下依家啲3a大作有邊隻係回到本有錢賺?
定大多數都蝕緊錢?
冇錯,成班左癌坐喺度攤大手板等攞錢
最慘係有佢講冇你講,你反對佢就係反社會
莫話fgo,原神都實寫落遊戲史

近期既我又有玩既,可以講下柏德之門3
EA果陣賣左200萬份,已經話回本,如果只計到果一刻,咁成本60M
不過到到正式版本發售,都改進左好多野,內容都多過EA版2-3倍,所以啲人估計都要100M-200M
最後鎖量係破左千萬,所以呢款係回左本
玩家需要教育
成日都覺得呢個term on鳩
班傻閪咁蠢,點會知係唔同客群
最有錢嗰班,每個月課過百萬,仲會搵人代玩,好撚痴線
呢班人要威要爽嘅嘢,主機遊戲根本做唔到
另一班冇錢嘅或者冇咁多時間嘅,燒下時間啫,又唔使錢
陪下課長玩,多人玩,課長又課多啲
又有一班,每個月使少少錢,踩住一班無課覺得爽
總之個個要嘅嘢唔同,但班豬仔係唔會明
FGO咁撚垃圾都咁多人課,現實就係咁
呢樣真。近兩三年玩Indie仲開心過玩3A作品。
玩潛水員戴夫、Outer Wilds等等開心過玩任何所謂大作。
自從隻the witcher 3跑出咗間間廠都跟住出gameplay垃圾嘅睇戲game
AAA沒落係注定嘅事,今後只會越來越多中小型冇大品牌publisher嘅遊戲大賣
就算呢個世界上從來都無左膠
呢個現象一樣會發生
記得七年前月有個同事成撚日課Fgo,課親都十單以上,話乜撚野本命必須寶五,又話FGO神作嚟,玩過你就知

我同其他同事成日暗地裡笑鳩呢條傻仔,出糧剩係識課金
歐美廠收購合併都無用,唔會提昇到遊戲開發質素
有料開發人對公司唔會太上心,唔對路就拉隊走人再開公司

Indie 作品如果好玩,一定紅到
課少啲俾垃圾sweetbaby囉
都唔洗講Indie,Larian已經講過BG3嘅成功原因之一係佢哋冇俾任何AAA收購,班AAA鬼曬咁嘈只不過係佢哋自己時辰到,佢哋死唔等於以後冇好game
如果新人一打機就60FPS以上,30FPS真係好明顯
人眼要睇一陣先會慢慢適應返,但係依家啲人仲點會俾時間去就隻game
唔岩玩就負評 下隻
好彩有indie 玩,靠aaa 創新真係嘥氣一尾追求畫面靚d 玩法同畫風來來去去都差唔多
https://m.youtube.com/watch?v=MJSMqtG0Kcs
淨係呢隻個feel 已經係aaa 度搵唔到
屌冇問題,但唔該俾錢砌部攻頂電腦

攻頂電腦先有機會全最高60fps@4k/120fps@4k
平時就話d game遊戲性緊要,畫質唔重要
但係一嘈就拎ps5同4090比畫質
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞