遊戲業高層: 開發成本越來越高 ,用舊IP出game 算

352 回覆
120 Like 11 Dislike
https://youtu.be/cbpEXPSvFtc?si=RarpWWtEwjuq4chg

Shovel knight 唔覺唔覺都十年了
Keep 住更新同出洐生作品
你隻隻re4 咁高質又唔怕呀
你講緊咩game呢?
我唯一諗到符合你講既係naughty dog
唔覺得呢個係普遍現象,有"腰骨"既dev唔多

普遍現象係遊戲製作成本太高,所以商業考慮行先
game廠會偏向走安全, 証實可以搵錢既方向
inclusive (乜人種都有, 唔會offensive)
live service (無終結既遊戲, 總之不斷玩不斷更新, 課金元素)
micro transaction (課金 = 收入多)
任天堂要告人抄佢橋未?
左膠唔係決定性

你都幾搞笑

左膠係我玩之前已經決定咗 我會唔會買

埋單係因為蜘蛛俠本身
就算唔好玩都會有足夠市場理呢張單 如果好玩就最好 可以吸引到啲人 增加對蜘蛛俠興趣

普通人一直都係追求 遊戲性同畫面

唔要畫面係錯覺

遊戲性係遊戲嘅核心 無咗佢就係普通嘅電影

遊戲性係重要唔等於 唔追求畫面畫質
主要都係啲打工仔無乜加人工,生活成本又大,哪有錢打機
BH2多4一個double咁多?
靠AI 降低開發成本係3A大作嘅唯一出路
人地原神抽下野仲賺錢 邊個同你開發game
成本去晒整啲華而不實既畫面 遊戲內容幾乎千篇一律 呢啲公司執柒咗佢就啱
但錢真係難賺咗
佢哋搞咁撚多嘢賣隻game 都係幾百蚊
你再睇吓而家啲手遊 課一次都要幾百蚊
中低成本game 唔會追真實風格,仲多驚喜
可以出現不同美術風格
依家啲3A,有一半都係睇戲
玩尼奧寵物好過
又一常例
傻閪高層: 都係世界嘅錯
根本就係玩家自己攞黎
咁撚鍾意課金玩垃圾手機game
請個正常嘅編劇
遠離 woke culture
用 AI 代替揼石仔工序
唔好堆砌華麗場面
最後全部轉晒整手遊
個個當自己藝術家
但只係一班功力未夠
又唔肯苦心鑽營嘅自戀狂
面對失敗嘅唯一反應就係投訴玩家
冇錢+冇時間
就係呢兩間公司先搵到錢
年年倒模copy&paste出game cap水,又出day1 dlc preorder乜乜柒柒edition,然後一大班傻仔埋單
真係有要求既team咪好似上面講要裁員囉
會重課手遊既人應該大部份都唔會玩pc/console
問題係投資果班人會理智投資
鬼佬歐美大作開發成本一定高
加埋比LGBT+ hijack左
大廠注定冇運行
用舊IP 出GAME講就易
RE4 都冒好大風險去做
你要做舊IP 本身隻舊IP要係佳作以上 /
但本身舊4 已經係劃時代作品 要諗點超越....
係 其實兩個唔同市場

有玩手遊但係唔會課金
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞