遊戲業高層: 開發成本越來越高 ,用舊IP出game 算

352 回覆
120 Like 11 Dislike
談獨佔嘅重要性

不過都要有實力先得,老任一堆垃圾畫質遊戲又lag,不過人哋真係好好玩,大把人願意埋單
aaa要零風險,要DEI攞SGI funding,要cut人手,要搵班woke友揸旗,然後俾錢IGN垃圾都唱到舉世無雙,出咗冇人買就屌玩家唔支持,然後恐嚇你唔俾錢就全行死曬以後冇機打

執柒咗佢啦
無俾人收購姐, 但BG3都係3A喎
無3A既成本點整到BG3, 只會整到Divinity
可能我一直都搞錯啦,但印象中3A其實係講緊幾樣嘢,包括製作budget超過一千萬美金,又或者係出版商財力超過一定金額都可以叫做3A

Larian係冇黐埋任何出版商度,唔似Ubisoft咁有自己studio整game之外又收購好多細studio,令自己旗下多d不同種類遊戲。而家死緊響度呱呱嘈嘅係Ubisoft, EA呢d財力、要向shareholder交代嘅3A遊戲公司,Larian呢d有自主權,唔洗理SBI、IGN同Kotaku呢堆垃圾嘅公司應該仲未死得
老任既遊戲最勁係真係有突破
但都只限既最旗艦果幾隻,對落都好多只係佳作級

而老任既員工實力一定係最TOP果班
其他公司無能力抄得到
3A多數係講隻game既成本
間公司大唔大, 有無上市就另一回事
依家既3A驚講緊要至少1億美金以上
一千萬應該......講緊10幾年前
大亂鬥 出左咁多年玩法模式係哂度
但連一隻接近既都冇
Cut撚咗sweet baby筆錢先啦弱智
確實係成本上漲,要畀錢sweet baby呢啲仆街做自我審查,又要畀佢哋亂改……時間成本都多咗好多。
Undertale已經話咗俾佢地聽成本低一樣有好game
問題在於依啲成功嘅例子能否被重現/複制
炒冷飯最少故事角色遊戲流程證實咗係work
畫面上嘅改進有握嘅話,就只差將gameplay現代化
好彩2077夠前衛
有lgbt都至少係符合劇情
唔否認呢家啲3A要有多啲創意,玩法要有突破先有機會大賣。
但要諗下而家所謂既傳統pc/主機玩家肯俾幾多錢出黎買驚先得,就連法環dlc都要嫌貴,就知個市場幾咁難賺錢

仲未計total war,sim,stellar呢啲有n咁多個dlc既驚,明明人地係密啲更新,keep住fix bug,又會順便出免費update,但都成堆人郁啲就嫌人貴同屌唔值,出得密就屌呃錢

仲有啲自命清高既人屌手機驚破壞市場,留意下而家啲出名既手機驚更新頻率同內容密度有幾快同多,同埋點樣預制定幾個版本後既patch,從而令到玩家願意俾錢,唔係講緊啲賣vip等級衝排名同天堂呢啲賣情懷,有幾多所謂pc game出完1st 2nd patch就消失or爛尾,甚至成日都係未完成版就掉出黎,諗下點解會咁

大把pc大廠插隻手去mobile市場,就係搞唔掂呢個更新環節,打唔贏啲mobile廠,先局住要繼續serve呢啲所謂既傳統玩家
你第一句就錯啦, 收皮啦 成篇唔駛睇
打咁多字都on99
係講緊有無人買, 對銷量有無影響
唔係講緊對game內容有無影響
的確暫時未睇到左膠對銷量有太大影響
未來幾年會係好關鍵決定究竟係唔係
邊個市場賺到錢d公司咪投資邊個市場
講到手機game無影響咁
笑死超過10年先收你一次500$咁都吠
垃圾手機game一個月課金都唔止
整隻驚出黎仲要比錢搞埋d咩政治正確野 成本緊係高啦
自從無玩手機game之後steam多左堆indie 小遊戲
隻隻玩兩個星期都夠我玩幾年
波蘭蠢驢點會咁做?
所以屌人玩電話game話破壞遊戲市場真係得啖笑
呢班人平均一個月買唔買到三四隻全新game
普通玩家一個月買一隻都偷笑
成本其實唔係問題

飛機成本都高 咪一樣有人做到生意

波音點解市場會慢慢衰退 成本高?

唔係 係737炒得太多 大家慢慢唔乘搭波音客機

市場幫唔幫手消化 成本先至係問題

喂 一間公司成日做錯決定 浪費晒啲成本

仲要整理啲屎出嚟 佢哋唔係諗住市場會幫你消化啲成本呀嘛

唔通用口講話成本高,跟住買貴啲,其他人就好心幫手買咩
最經典個玩法又完全唔同
諗起SE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞