遊戲業高層: 開發成本越來越高 ,用舊IP出game 算

352 回覆
120 Like 11 Dislike
生化危機
remake完remake再remake個remake
講真而家堆咩3A大作淨係講畫面講遊戲性大IP但全部差唔多玩法換皮遊戲咁邊有興趣玩
有堆直頭玩完都唔記得個主線講咩
好心要吸引人就係遊戲性入手啦
簡單少少但新玩法點都好多靚畫面但冇內涵
講緊PS平台SM1同2就梗係Spider Man,唔通Sadomasochism咩
你唔比錢sweet baby 果班on9咪冇事
畫質同畫面係唔同嘢
提高畫質的確成本可以好高
畫面其實唔係

玩家要嘅係FPS 同4K
啫係話 啲毛孔嗰啲唔使咁仔細
啲女仔出街都會化妝啦 有啲細緻位又麻煩 又影響效能
畫面拉遠咗之後其實都睇唔到 不如唔好浪費時間喺呢啲位到
呢個位已經可以分到個人出去搞一搞個遊戲性同debug

左膠嘅決策同影響 的確係有成本喺入邊 比畫質畫面更高

要整個黑人 拎個人倒完模就完
依家左膠講 未夠樣衰

呢個情節又唔出得街,要刪減又要執過

係咪要用時間成本去執 呢個係最貴

遊戲性都唔係變出嚟個團隊諗唔到就諗唔到
畫面用錢可以砌出嚟已經算係好事

負責畫質嘅人同負責遊戲性嘅人 資源分配唔平均 係公司嘅錯

成本上升就一定 但係其實都係平
450人服務嘅千萬嘅人

咁 唔通以後整game嘅都係幾個人咩

高層當然想一個人搞到隻game出嚟就收千萬嘅錢
唔投放去畫質咪平啲
用哂成本放落追畫質到抵佢執啦
隻隻驚都零遊戲性咁
Steam 大把低畫質 高質劇情 高可玩性又咪大賣
同埋你無錯,Iron Man的確好多人係會就咁打IM
到用AI 寫劇本就真係等執嘅先兆啦
唔夠多LGBTQ元素咪蝕囉
ff7 part2 都仆街, 舊ip都要大制作,所謂舊ip都只係慳左故事,同全新整一樣,好驚就會大賣,好似怪獸拍魯咁
當然,但係遊戲公司都睇少左啲"小問題"
帶黎既影響
好似上個月helldiver2 只係連動PS plus+口臭員工
係可以引發到成隻game 接近收皮

我自從比TLOU2 詐騙過,都無再比錢買過有政確元素既game
我唔知有幾多人會有我呢種諗法
以前我打機係完全無諗咩政唔政確,呢幾年真係被教育得好緊要
我唔介意出重製gundam dx同 gundam seed d,必買
可摸以用HD2D出返洛克人X
人地原神賺大錢
依家先用??近十年有幾多大廠驚唔係remake/sequel???
我係你嘅諗法先 我哋係玩家 唔係員工同高層

佢哋應該係比服務我哋
有一部份係microsoft on9在先
買完幾間工作室就炒人, 勁on9
3a玩家要家高,比錢少我係遊戲廠都唔撚比錢啦
整得好玩唔介意炒冷飯
點解唔叫TASM2 ?
SM2點解唔可以係Space Marine 2 ?
有嘅咪女拳 LGBTQ+
睇到都唔想玩
怕咩, GTA 6賣到69.99 usb 一樣有人買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞