為何高階級的人會學習文組的東西?

320 回覆
30 Like 97 Dislike
其實生產資料公有正正可以避免令資源集中喺少數人手上

集中喺商人/貴族手上,只會做一d符合佢地利益嘅研究,不一定符合大眾利益
點解你會覺得咁容易將一樣嘢公有
好似學名藥咁 啲生產資料一早已經寫哂喺專利度
但係實際上出面啲副廠仍然要用幾個月時間先制定到合適嘅生產方法

更何況最重要嘅問題係一間公司用超過十年同數以億計嘅錢研發出嚟嘅產品
隨隨便便就俾人公有化嘅話 邊個仲願意研發新產品
其實好多時係原廠申請專利嘅時候冇100%完全公開生產資料,變咗就算專利一過,d副廠都要自己摸索生產方法

同埋生產資料公有係指生產需要用嘅資源(例如土地、設備、原料)公有,每個人都可以用呢d資源進行生產,而唔係好似而家咁d資源(錢)集中係少數人手上,冇資源嘅大多數人要睇少數人嘅面色。
我做唔做到貢獻出黎同商人一定係寄生蟲完全係兩回事
又係文科仔人生攻擊當論點。
我就算係乞衣都好
商人都一樣係寄生蟲黎架喇
你地文科仔就係文科仔,啲討論永遠唔係客觀咁睇
而乜都誅心論

你試下抽起「我」「你」再切入多一次個問題先喇
你地由細到大個訓練就係練成咁你咁
無得「無我」「無你」咁大圍咁睇問題
啲人都重要話文科理科由細到大既思想訓練係無分別﹖
根本天大既分別
你知唔知你自己講緊乜春﹖啲共產野咪就係你地文科仔諗出黎。
大自然就係話你想,所有生物都唔需要「錢」依個概念…
唔明有乜咁「理想」化
第二個回覆已經點中左你地思考既枷鎖
就係乜都會以現時點既現實作為「正確」起始討論
唔怪得你地唔會有新野發明到出黎。
個腦已經鎖死晒。

乜人類真係唔可以無左商人依個中界人﹖
就講,由實體店去到網店,中間少左N咁多層中間人
少左幾層寄牛層…就已經係進步。
文科仔個腦得零同無限﹖黑同白﹖
重要假設我都係同你咁諗﹖
文科仔即係文科仔,鍾意打稻草人。鍾意假設埋人地諗乜
由細到大都只識「藍色窗簾」估人諗乜,但又估唔中。
白痴仔講醫商法律就知你個眼界只識放香港…
之後話理科乞衣果啲白痴仔…
科目對屌post成日都見到佢
印象中medic/ nursing/ social sciences/ 文科佢都有屌過
佢之前有講過自己讀biochem
可能對佢嚟講人生最大成就係入到三大
所以要咁樣發癲捍衛自己尊嚴 將其他科踩到地底泥

一邊精神勝利法「同文科仔講嘢嘥氣」
一邊隔一陣就上水逐個逐個留言覆

冇人理佢就自言自語
秉持住最後一個發言就係贏家嘅精神推post
有冇人發覺理科人諗嘢係謹慎
要全對 冇邏輯錯誤 先會接受
經常用好多時間諗反例子

文科人就好快接受一件事
叫佢背返出黎都得
唔會諗當中漏洞

結果成日發生以下事件
假設 有人同時解說一件事比文科同理科人
文科人聽完之後就可以背曬出黎
解說人就覺得文科人明曬先複述倒
呢個時候 理科人就起度用批判角度睇件事
理科人諗到有d地方唔對路 好多時又表達唔倒
就直接講好似有d地方唔對路
呢個時候 文科人又再不厭其煩將說話又複述一次
用解說人的內容去回應返理科人的疑問
解說人開始覺得理科人好蠢 聽咁多次都唔明
其實理科人仲起度諗緊矛盾位
或者做唔同假設 嘗試指出唔合理的地方
呢個時候解說人 見講極你都要唔聽佢果套
就直接放棄

https://lihkg.com/thread/2539454/page/1

以前有篇野就係好正。
文科仔以為唔同意佢就係蠢
好多technical細節真係好難寫哂落專利到
而且有啲嘢好似biologics 咁 根本冇得複製同原廠一模一樣嘅product
副廠整到嘅只係biosimilar
呢樣係科學嘅限制嚟 已經唔係有冇完全公開生產資料嘅問題

同埋你有冇諗過「生產資料公有」根本係一件冇可能嘅事
以前布爾什維克搞嘅公社就係呢類嘗試 到頭來係生產力降低
提出「生產資料公有」嘅人根本冇返過工 唔明白世事點樣運作
乜佢讀biochem㗎咩
我一直以為佢係maths/phys/engine撚
你試下出街問下人睇吓有冇人認同你
不過你呢啲淨係識上連登鳩噏既柒頭可能連街都唔敢出
講咁多都改變唔到現實就係商科至上
無人肯投資你根本連飯都無得開
抵你做理科乞衣仔
原來你個世界入面唔係文科仔就係理科仔
將唔同意你既人屈晒做文科仔之後打稻草人
呢個就係對全世界最有貢獻既理科仔既處事方法
真係令人大開眼界
開始有啲懷疑你係文科仔反串
學術/思考本無分類
文/理係人造出嚟嘅概念
本質係相通的
所以PhD 叫 PhD 因為所有野都係philosophy derive出黎
皮膚科醫生真係好做
https://lih.kg/zNwEGNX

ching都癲 記得條友講過自己讀乜
條友真係痴撚線
想知你個個冇文科商科思維污染嘅大自然研究咗啲咩宇宙大發明大真理出黎
文科仔自慰
er... ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞