為何高階級的人會學習文組的東西?

320 回覆
30 Like 97 Dislike
最後一句同意
文科人最叻就係sample size =1 甚至單憑感覺去做結論

社會科學同理科人笑而不語
好多人以為文科就係背書無理性思維
其實文理分科只係個學習題材本身嘅分別
所需要用嘅能力例如閱讀理解分析綜合立論推論結論表達都係一樣
只係用 human language 定係數字/分程做溝通語言嘅分別
如果無文科無理性思維
就唔會出到理性時代嘅一系列思想家促成現代民主自由政府
咁社會就一直都停留喺君主專制
甚至法律都只會係統治用嚟管治人民嘅工具
而無約制公權力嘅憲法含意

再講
社會科學都係用科學方法統計數據去處理文科問題
佢講嘅野唔係完全唔啱
好多純理科嘅人的確缺乏人文修養,好多諗法太唯物

但文科亦有製造on9嘅風險,
呢點要睇條友讀文科係只係集中讀自己果科,定有兼修其他科例如社會科學/哲學
常見on9例子係讀中國文學/中文嘅人

可能因為以前啲文字大多數為朝廷服務所以角度好偏狹
純理科嘅危險就係可以發明同製造到原子彈核彈出嚟
而政客點樣用嚟毀滅人類社會就 I don't care I don't give a shit
不過有時sample size=1都可以捉住大眾心理

例如啲改編自己身邊人故事嘅導演/廣告
做對人嘅工作(拍片俾觀眾睇其實都係對人)
直覺有時真係仲準過用科學,更何況科學都要睇你點設計套sampling method同點避bias
呢個例子你抽離晒現實
現實係對家都鬥快整緊唔係你死就我亡
咁梗係你死啦
好多人以為文科就係背書無理性思維

我覺得個原因係因為大部分中文教材都好on9(除咗魯迅)
如果讀西史讀英國文學會比較好
嘅導演/廣告/作者
現實世界係 team work
研發武器係一個國家嘅範圍
淨係製造作武器嘅同時會諗埋發射程序
包括物理機械程序同決策程序
所有嘢都係基於理性設計理性考慮
正如我 #28 所講
文科唔代表無理性思辨
只係個學習/研究/工作題材嘅分別
政治決策離不開統計數字同對人性嘅理性理解
甚至考古/歷史學所需嘅都係透過理性邏輯思辨去搵答案
因為人類低能
未進化

本身啲階段級金字塔就係低等生物既本能先有
華文世界就算罷啦
結論唔係文科 vs 理科嘅問題
而只係某一套文化特定自己嘅問題
咁係因為人類重係好笨

理=做人個餅利人利已
文=塘水滾糖魚玩零和遊戲

依個先係文科理科最大分別
唔關文科事
因為文科既野唔需要讀都會自然發生
其實思想、策略、計謀、精神及態度都係屬於文科範疇,其實係令你可以怎樣利用數、理、化呢啲理科嘢利用得出神入化、文明進步
社會科學咪又係垃圾
文條毛

一個只識計數既人工智能出左黎乜都識就知文科仔果啲野係自己虛構出黎
陶傑啲文成日話文科乞食喎
有錢人同權貴官僚讀文係維持權力

我就可以讀文可以讀理,行有餘力,則以學文。

而你呢啲讀社科嘅垃圾係只能讀文

我們不一樣。
Edward O. Wilson's quote: “We have Paleolithic emotions, medieval institutions, and godlike technology.”

因為就算係代議式民主都係好落後
有啲傻仔做皇帝
民主只係進步左少少架炸
最撚好笑係自己無權無勢嘅文科仔同社科撚都走去打飛機。
維持水平你估易?

咁大個香港 有得你睇
On9 咁關理科咩事?
你有冇讀過工人運動嘅歷史
https://lihkg.com/thread/1981000/

以防有人唔知。

車邊分入BU
文科都英文E,咁嘅水平讀到啲乜撚嘢出嚟。

如果數理夠分就唔會文科AL
講經
崇尚理科
竟然覺得依家嗰啲LLM叫人工智能仲要識計數

商科佬喺後面恥笑緊你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞