為何高階級的人會學習文組的東西?

320 回覆
30 Like 97 Dislike
你哩啲留言
真係解釋曬點解文科仍然有重要性
好彩日本人唔係咁諗
記住一世留係香港唔好遺害其他人類
佢有智力駛乜留港住公屋做社會底層賤種
靠做鍵盤戰士去發洩自己果隻因為無能為力而嚟既憤世嫉俗
理科佬係發現核能核動力,拎去炸人嘅係文科佬
講返正題

因為文科表面上易入口,人人有學位嘅壓力之下,本來唔需要有學位下點都要揀一科嚟讀下就通常都揀文科,呢個的確係日本嘅情況。
但響學歷通脹下,應市用嘅科目其實文理都唔會缺。

如果要屌,其實係屌野雞太多,而唔係屌文科呢樣嘢嘅本質。
理科着重嘅係絕對嘅答案,如果有理無文,人類就只能夠侷限於數學及現實框架內嘅事物,為何佛教那麼受理科人歡迎,原因就在於佛教只是以數學為基礎去睇到這個大宇宙/這世界現實框架內嘅東西,但絕對找不到在框架外追求進步嘅動力及理想,更遑論有突破及創造性!
理科可以保證及滿足人類生存及安全嘅基本生理及生活需求,這點無容置疑,但如果人類想要在人文金字塔再往上層前進,那就一定要有文科事物去實現這個理想,當這個理想得到一定程度嘅實現後又可以反饋提升了人文金字塔最底那兩層嘅功能及質素!
係囉 藍領嚟講
你啲手Joke咪監躉界人材囉
你唯一醒過佢地既地方
咪就係淨係識得上連登做冷氣軍師
係理科佬想炸, 然後話俾藝科佬知, 藝科佬陪癲
最後文科佬夾走曬藝科佬旗下道德觀正常既理科佬救世界
一個文科嘅廚房佬同一個理科嘅廚房佬係冇分別
因為對社會真正嘅貢獻
係廚房佬呢個身份
咁你白又唔係,藍又唔係

係乜鳩嘢?

學生哥定無業?
屌班文科仔呢100年貢獻左d乜撚野?
理科人推動左科技前進左咁多
垃圾文科仔除左打仗吸毒寫文鬧理科仔之外對人類有咩貢獻
我諗另一情況係
現今時代理科應市好多,尤其香港
文科有位,但收入懸殊係事實
香港又常以收入高低度人
自然衍生出文科無用嘅結論

不過,本來知識唔係為咗放入工作崗位
用“究竟讀咩令事業最順利”嘅框架去衡量
一定係睇當代市場邊樣需求最大嘅學科最有利
文科仔果然係傻仔
又唔諗下開打場仗既係文科仔,落order㩒掣果個又係文科仔
如果冇文科佬發明語言
你班理科X呢5000年黎都只會係馬嬲同豬既雜種, 連人都唔係

冇文科佬幫你記低真實既歷史
你班理科X讀條撚書

冇文科佬攪文藝復興
你班理科X連研究屍體都唔得

冇咗文科佬, 你班理科X叫做巫科就差唔多
文科仔成日幻想啲理科人要靠宗教去滿足心靈
咁你條臭閪蚑那賤蛆捉咗你老母紮腳未呀
其實你兩個都好On9
一個就定型咗文科做廢柴

你就定義咗文科發明語言,文科紀錄歷史
文藝復興由文科搞出嚟

語言係自然形成嘅
讀書唔係淨係讀歷史
文藝復興係藝術同科學各路人馬帶領嘅文化革命(無個「大」字!)。
鄭立係理科仔
文藝復興之前既黑暗時代咪就係因為一班無科學常識既人話事貶低科學先搞到咁囉 樓主篇文仲以文科人做到高位沾沾自喜實際就係文科人有權就會亂鳩咁搞

學下歷史啦不學無術文科仔
呢個post有好多自以為係知識分子嘅草根文科人覺得文科人改變緊世界

sorry嗰班改變世界嘅“文科人”政治家嘅原生家庭本身就唔係普通平民百姓

唔好話香港
美國讀文科都係乞食
如果唔係點會呢嗰個meme “我平時唔同文科人講嘢,但係我一講通常講係巨無霸加大”

無論喺邊一個社會
如果係想向上爬請乖乖哋去讀理科
做醫生做工程師至少夠你做中產
唔等於唔係寄生
佢貢獻左1但響個系統取走多於一
就係一個net negative
本身社會主義都係西方政治理論嚟

佢咁想要帝王制應該去泰國
花言巧語水尻班理科人幫佢地做野
100智力
唔係100%呀文科仔
依啲就係唔識扮識
100即係iq既平均數據文科仔連fact都唔check就開始吹

自己search下iq by major先喇
佢成日開埋啲鳩post
擺明係啲讀唔成書嘅無業遊民啦
分分鐘連中五畢業都冇
咁公務員都有基層出身精英嘅
但呢啲人材真係好少,個門口係非常之窄,要翻盤真係理科穩。

做醫生玩權上到位一樣入到政府,例如寵物。
寵物本身唔會係廢柴,勁人嚟,不過係個仆街。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞