為何高階級的人會學習文組的東西?

320 回覆
30 Like 97 Dislike
理科人梅極都會係中產,所以唔會左得去邊

而讀得乞食科,但又冇家底嘅人,因為潛意識知到未來都係捱窮,所以就會支持左翼「共你個產」
文科咪係掉個童男童女落山口以為地震火山爆發會停果一班人。
完全唔會用邏輯去諗野
今時今日重有人信風用,迷信,攪女權(因為接受唔到女人貢獻無男人多但又想要利益)
屌你,文科簡直係黑暗時代既產物。
如果有科學家肯講自己生平睇過幾多書/咩書, 對咩書有興趣
我諗你會嚇一跳
同文科廢柴仔溝通真係晒時間
你係同一班廢物講野,要說明佢聽佢就係廢物
但廢物又點會認自己係廢呢﹖
有自知之明就唔係廢物喇。

乜都做唔到但鍾意企響有能人士既角度睇問題
以為自己係神果種咀臉…笑撚死人。
只係唔同科嘅人各施其職
就有人講文科做政客係「高階級」嘅人

點解文科先會咁左膠?
咪就係呢d觀念累事

工科嘅人只係諗做好自己可以做嘅事
理科一樣有乞食科
做lab9搵好少錢㗎咋
做lab9叫餓你唔死,唔算乞食
音樂、電影、動漫

無工匠有點有樂器﹖
無電又會有電影﹖
無紙都唔會有漫畫

但故仔就一定人人都識作。
之後文科仔就會話作故仔係文科。文科先係最勁。

其實就係啲係人都識唔需要特別讀既野黎…
其實係醒嘅實學到,一般人學習一門新科目嘅平均時間都係大概80-120個鐘頭左右。如果有天份同時間,或者有人指導得好,跨科學習唔係咩大問題嚟,呢個世界唔係用文科仔理科仔分,而係醒目仔同死蠢仔。
但最後佛學仍然不能突破因果及悖論
睇睇下都似係兜個圈讚自己, 唔撚睇了
咩邱吉爾讀歷史BLAH BLAH BLAH,
侵侵讀商科咪一樣曾經當選做總統,
世界最有影嚮力個位。
準備打差唔多嘅嘢好彩有㩒F5
你咁講是旦一個degree出嚟搵份萬零蚊文職都叫餓唔死啦
明既
大家都睇得出你冇讀過
公屋文科仔最叻咪老屈啲科學家要靠文史哲去滿足心靈
係咪又係啲神秘撚老屈量子力學同意識有關係?
有同感與其做高等名校第三種人我倒不如入地區名校甚至中等學校做上等人仲爽
科網爆破年代勁多it乞食
可能我廢啦,如果只得120個鐘,我未必pass到 calc1或real analysis 1

我讀嗰時,淨係呢個limit delta-epsilon嚴格定義,都要用咗一個星期先load到佢噏乜春

呢個係第一二個星期教嘅嘢嚟
理工科好多連樣野係左定右翼都未識分……
例如連登已經有一堆淨係識“左膠左膠”咁叫嘅傻閪
文藝復興之前係神權統治
嗰時得神學, 冇文科
而貶低科學既係神學, 唔係文科
文科注重人文價值, 推舉科學, 呢樣野同當時既神學係抵觸
你打錯自己友好冇

而且你講到理科人有權就唔會亂黎咁
疫情未見過鬼?
其實自然及超自然事物都係同我哋一樣同屬同這個大宇宙嘅事物,不需覺得神秘,反而應該要以全面科學去認識及理解
咁都係大家都一齊乞食,咁有冇乜嘢情境係理科生會乞食,但文科人反而唔使
推動社會進步嘅人通常係通才
大部分人因為能力不足只好偏科
得罪講句

programming=computer language literature
乞食係當然的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞