為何高階級的人會學習文組的東西?

320 回覆
30 Like 97 Dislike
成個po勁撚大浸味
淨係識將一樣野分做有用或者冇用tldr
真正嘅科學方法其實唔係用統計去描述現象,而係用純數去推論同解釋現象。

因為尤其現代嘅物理學,而家好多時都做唔到實驗或者成本太高,其實真係純數proof。當然現代物理尤其量子力學都有probability,但呢個probability 係現象本身唔係因為誤差。

btw,因為基礎物理定律係啱,純數proof嘅過程都係啱,所以proof出黎嘅結果都好大程度都啱。(除非唔啱

但社會科學係無基礎定律(common knowledge 係一定啱),同基於基礎定律proof嘅過程。
只有基於對現象嘅統計性描述,同嘗試係過去文獻搵解釋。
然後一嘢jump落去結論。

呢個我認為係社會科學同科學最根本性嘅分別。
讀完出嚟同無讀一樣價先叫乞食科
係 所以要真係好想讀先好揀
咁讀哂銀時做lab9嘅人工同冇讀書有咩分別
檢測認證只係腦細袋錢 從業員是冇份袋的
偏都算好,起碼有樣掂。

大部分係連偏嘅能力都無。
你攪清楚左右翼先

左翼一向反對資本主義自由市場,而勞工正正就係資本主義自由市場之下嘅弱勢一群。

因為你係老闆,所以先咁驚工會因為阻住你壓榨員工

個學歷仲係換到錢
唔會搵個無讀書素人做得到
有進步思想嘅理科工科人就會促進科技發展,但現實黎講好多理工科人都冇
推動一樣野要有資源,權力
絕大部分人都無
文科不過係空想

而文壇肥鴨都只係抽水食價, 私怨玩封殺的粉腸
一樣無貢獻

趙高,黃洋腸口講歷史,實際就係唔查書亂吹,係班死忠半桶水睇唔出
吓 我見過中七畢業嘅從業員喎
哂銀時呢個學歷本身換唔到錢 要配搭其他嘢先換到錢
例如pre reg MMur或者PGDE
做個非全面統計先:
商科:
1. 法國總統馬克龍:巴黎政治學院進行學習公共指導與經濟(Public Guidance and Economy),獲公共行政碩士學位
2.英國首相辛偉誠: 史丹福商學研究生院的工商管理碩士學位
3.西班牙首相山齊士: 馬德里康普頓斯大學經濟學與商業科學專業
4.瑞典首相克里斯特松: 烏普薩拉大學修讀工商管理及經濟學,獲得該校的工商管理碩士
5.澳洲總理阿爾巴尼斯:悉尼大學經濟學
6.紐西蘭總理盧克森:坎特伯雷大學,獲得商業碩士學位(工商管理)
7.比利時總理德克羅:布魯塞爾自由大學經濟學

文科:
1.芬蘭總統史塔布:巴黎索邦大學獲得了法國語言和文明文憑,倫敦經濟學院攻讀國際政治和政治科學的哲學博士學位
2.荷蘭王國首相馬克·呂特: 萊頓大學歷史學

法科:
1.德國總統施泰因: 吉森大學的法學和政治學專業,並分別在1982年和1986年通過了兩次法學國家考試,在此期間他還在吉森大學擔任公法和政治學的助教,並最終在1991年取得博士學位
2.意大利總統馬塔雷拉: 畢業於拉薩皮恩扎-羅馬大學的法律系
3.葡萄牙總統德索薩: 里斯本大學法律博士
4.美國總統拜登: 雪城大學法律學位
5.岸田文雄: 早稻田大學法學部
6.尹錫悅: 首爾大學法律系

理科:
1.賴清德: 臺灣大學,復健醫學系獲得學士學位
你話社科嗰啲好多都只係總結經驗,我會認同你嘅講法。

不過哲學嗰堆我就唔同意
要畢到業唔係中學生花時間就應付到

但事實上野雞都唔會開呢啲科
因為本身一流學府出嚟嘅人材都已經過剩
社會上需求太少

呢科嘢最基本嘅問題係讀得嘅首先要求衣食無憂
因為靠佢開飯會餓死
全部過十年無人會識。

但科學家就會流傳萬世。
你只係指出緊人類果一類要一個「領導」者既古代思想
其實同中國人信要皇帝無分別
只係個皇帝係選出黎咁解

真正進步既係無政府主義。但人類咁落後重未做到。
所以就整左一個位出黎,是但安排一個人落去。
但依個人︳好多人都因為權力太大,攪到民不聊生。
睇咗啲發達地區嘅領導人學歷,商科/法律系嘅人數佔絕對多數

(法律系我覺得要同文組分開嚟計,如果將法律系同文化研究系啲撚屌嘢擺埋同一個CAT,法律系嘅人應該係想打鳩你)

所以即係本身個題目「為何高階級的人會學習文組的東西?」本身已經有問題
所以話你弱智,基本理解能力都無

https://lih.kg/bGKCjnV
我唔止第一次講,我反對係大型工會 呢啲超強勢組織

相關中小型權益工會可以有

反對資本主義自由市場 < 所以你咪係膠囉,明唔撚明。
Darren Woods: Chair and CEO

Company: ExxonMobil (XOM)
Undergraduate Degree: B.S. Electrical Engineering, Texas A&M University
Graduate Degree: MBA, Northwestern University Kellogg School of Mgmt.
Tim Cook: CEO

Company: Apple (AAPL)
Undergraduate Degree: B.S. Industrial Engineering, Auburn University
Graduate Degree: MBA, Duke University
Mary Barra: Chair and CEO

Company: General Motors (GM)
Undergraduate Degree: B.S. Electrical Engineering, Kettering University
Graduate Degree: MBA, Stanford University
Sundar Pichai: CEO

Company: Alphabet (GOOG)
Undergraduate Degree: B.S. Metallurgical Engineering, Indian Institute of Technology Kharagpur
Graduate Degrees: Master's Material Sciences and Engineering, Stanford University and MBA, Wharton School of the University of Pennsylvania
大型工會有咩問題?根本大中小型工會都係一樣。係你自己唔抵得員工爭取權益,影響到你作為老闆嘅利益。

你自己支持資本主義自由市場,唔代表係真理,亦唔代表其他人都一定會支持
法律系個腦都係文科仔腦黎。
無乜邏輯,死淨把口,無技術…
有無資格打人﹖
康德哲學係文科家理科
文科仔混淆上文科仔有能力先上到高位。
完全錯誤。文科仔係有權力有關係先上到高位。
而佢就算學左理科,佢都一樣會上到高位。
跟住你膠嘅嘢

勞資關係淨係識用 搾壓 呢啲字眼去形容

但事實就係你條勉強社科畢業嘅廢柴,
做到政府職位可以把控少少資源,就覺得自己好似掌緊權咁
有無諗過魯迅都係讀左醫之後再讀文科
所以話你蠢真係唔係扮

蠢人最缺就係無洞察力,無分辦能力

乜都覺得一樣
掛工會牌頭就係啱
冇老闆制定公司營業方向同自由市場
勞工生產嘅貨品同提供嘅服務根本唔會換到錢
呢樣嘢喺好多鐵幕國家已經發生過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞